BiH
0

Nova studija o ulozi općine u unapređenju životnog standarda građana

FENA
Zgrada općine Centar Sarajevo
Zgrada općine Centar Sarajevo
Radi doprinosa jačanju kapaciteta javne administracije za rješavanje prioritetnih problema svih građana BiH, Odjeljenje za lokalni razvoj (ALDI) je, u sklopu projekta "Nova uloga NGO u procesu dizajniranja javnih politika, objavio izvještaj pod nazivom "Unapređenje životnog standarda u BiH: Koliko je važna efikasna organizacija općina?"

Navedeni projekt se provodi uz finansijsku podršku Europske komisije. U studiji je prijedlog za unapređenje životnog standarda građana BiH kroz uspostavljanje efikasne administracije lokalne samouprave, saopćeno je iz ALDI-a.

Suština dokumenta je u prijedlogu uspostavljanja efikasnije organizacije lokalne samouprave koja može doprinijeti bržem i efikasnijem provođenju vladinih politika na ubrzanju ekonomskog i socijalnog razvoja, na temelju kojeg je realno moguće očekivati značajnije unapređenje životnog standarda svih građana BiH.

U ovom izvještaju posebna pažnja je posvećena masovnoj inicijativi civilnog društva u okviru Građanskog organiziranja za demokratiju (GROZD), zahvaljujući kojoj su stanovnici BiH postigli konsenzus oko ključnih socio-ekonomskih prioriteta za domaće vlasti na svim nivoima. Preporuke iz ovog izvještaja uključuju i stavove o tome kako i na koji način općinska administracija može efikasno doprinijeti u ostvarivanju ciljeva koje je GROZD postavio u Građanskoj platformi.