BiH
0

Nova stranka u BiH - SDU

Klix.ba
Na osnivačkoj skupštini nove stranke socijaldemokratske orijentacije održanoj u Sarajevu u nedjelju donesena je odluka da se nova stranka nazove <b>Socijademokratska unija BiH</b>. Na skupštini je usvojen Statut i Programska deklaracija, te izabrano privremeno rukovodstvo stranke. Za privremenog predsjednika izabran je <b>Sead Avdić</b>, a potpredsjednici su <b>Ivo Komšić</b>, <b>Miro Lazović </b>i <b>Mirela Morankić</b>. <b>Sejfudin Tokić </b>je privremeni predsjednik Glavnog odbora. Privremeno rukovodstvo vodiće SDU do kongresa koji će se održati 8. marta 2003. godine.

Stranka već ima poslanike na državnom i federalnom nivou, te u nekim kantonima, a konačan broj zastupnika u vlasti biće prezentiran na osnivačkom kongresu.

Prema riječima Seada Avdića: SDU će afirmirati izvorne ideje socijaldemokratije, a osnovne vrijednosti na koje će se oslanjati su sloboda, demokratičnost, solidarnost i ravnopravnost, koje predstavljau temeljne društvene principe. SDU će sarađivati sa svim multietničkim strankama slične političke orijentacije.

Na osnivačkoj stupštini su, kao gosti, bili prisutni i Nijaz Duraković i Muhamed Filipović, koji su dali punu podršku osnivanju nove stranke.