Vjerujete li im?
199

Nova/stara koalicija kao po navici obećava masovne javne radove i očuvanje sigurnosti u zemlji

Piše: S. H.
Dugogodišnji politički partneri, uz određene prekide, teške riječi i svađe i nova pomirenja SDA, SBB i DF danas su sročili zajednički koalicioni dokument i građanima obećali mnogo toga, baš kao i prethodnih godina.
Lideri spomenutih stranaka Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić, kako sami rekoše ostavili su lične animozitete po strani i stali na branik države. U zajedničkoj izjavi građanima ove zemlje naglašavaju da živimo u historijskom trenutku punom izazova i prijetnju za državu.

Stoga su ovaj koalicioni blok formirali kao probosanski pandan anidržavnim politikama, a prije svega prema politici Milorada Dodika.

Ove stranke obećale su građanima da će im prioritet kao vlasti na nivou FBiH i države biti mir, sigurnost i suverenitet države.

Također su obećali da će raditi na hitnoj aktivaciji Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u procesu pristupanja BiH NATO savezu.

Ipak, ono što je zanimljivo jeste da novoformirani partneri u budućoj vlasti ponovo, kao i nekoliko puta do sada obećavaju masovne javne infrastrukturne projekte, a prije svega kada je riječ o saobraćaju.

U prethodne četiri ili pet godina autoput kroz BiH gotovo da nije građen, osim nekih ranije započetih radova.

Građani su u međuvremenu izgubili vjeru i nadu da će sistem konačno profunkcionirati i da će se autoput početi ubrzano graditi. Buduća vlast obezbijedila se i povećanjem akciza na gorivo, pa sada još optimističnije obećavaju.

A vrijeme će veoma brzo pokazati, a danas data zajednička izjava će služiti kao podsjetnik, i za NATO put i za autoput, ali i za sigurnost, vladavinu prava, borbu protiv korupcije i još mnogo toga.