Akcija KJKP Parka
29

Nova stabla posađena na četiri lokacije u Novom Sarajevu

Klix.ba
Prve ovojesenje dane radnici preduzeća Park koriste za uređenje, rekonstrukciju i obnovu što većeg broja javnih zelenih površina, a osim redovnih poslova na održavanju zelenila, užurbano se radi i na pripremi zelenih površina za jesenje šarenilo, a polako i nadolazeću zimu.

Na nekoliko lokacija u Novom Sarajevu u toku je rekonstrukcija zelenih površina i to uništenog travnjaka uz saobraćajnice, a u toku su i pripreme za sadnju novih stabala na četiri lokacije. Prošle sedmice završena je rekonstrukcija preostalog ili novoizgrađenog zelenog pojasa u blizini kružnog toka na Otoci. Na tom mjestu izvršena je priprema zemljišta, prihrana i nivelisanje, te zasijana nova trava.

Jučer su iste aktivnosti realizirane i u ulici Nedima Filipovića. Trenutno u ulicama Hamdije Čemerlića, Alojza Benca i Nedima Filipovića se vrši iskop zemljišta i priprema za sadnju novih stabala. Konkretno od danas u ulici Alojza Benca raste pet novih mladih stabala, a u ulicama Nedima Filopovića izvršena je priprema za sadnju tri nova stabla, kao i u ulici Hamdije Čemerlića za dopunsku sadnju u drvoredu i to 15 novih stabala.

Također na Čengić Vili u blizini Kuvajtske džamije izvršen je iskop zemlje za sadnju tri nova stabla. Sadnja stabala za koju je danas izvršena priprema planirano je bude obavljena sutra. Svi navedeni radovi realiziraju se u okviru godišnje saradnje preduzeća Park i Općine Novo Sarajevo, a Općina i finansira iste.

Radnici preduzeća Park danas vrše popravku i otklanjanje kvarova u Parku prijateljstva na Dobrinji, a između ostalog bit će popravljen uništeni i polomljeni mobilijar, ofarbane štafle na klupama, kao i očišćeni grafiti sa zidova i podzida. U planu je i sadnja sezonskog cvijeća u postojeće cvjetne gredice, koja će biti obavljena u narednim danima.

Danas je pokošena trava u parku Koševo I i II, kao i u ulici Koste Hermana, zatim u ulicama Put života, Safeta Zajke, kod zgrade Općine Novi Grad, na Dobrinji, u Hrasnici i ulici Hrasnička cesta, te u Igmanskoj u Vogošći. Pokošena je i trava, kao i očišćeno samoniklo rastinje na škarpi na izlazu iz Vogošće.