U potragu za znanjem
72

Nova školska godina u FBiH počinje 4. septembra, učenici u Sarajevu će imati i proljetni raspust

Piše: Se. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nova školska 2017/2018. godina počinje u ponedjeljak, 4. septembra 2017. godine, u devet kantona, dok će Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona danas rješavati ovo pitanje na sjednici, jer još uvijek nije poznato da li će doći do odgode početka školske godine u ovom kantonu.

Za učenike Kantona Sarajevo je počeo proces nabavke udžbenika, a ove godine će imati izmijenjen nastavni plan i program kojim su predviđena određena rasterećenja. Novim zakonom, čija će primjena početi 1. septembra ove godine, predviđen je školski kalendar prema kojem će učenici imati proljetni raspust u prvoj sedmici aprila, što će posebno dobro doći odlikašima nakon februarskih i martovskih takmičenja i smotri.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro rekao nam je kako će početak ove školske godine, za razliku od prošle, biti mnogo bolji u segmentu tržišta rada, te da su raspisani konkursi za 700-800 pozicija.

Rekao je kako se u septembru očekuju pregovori s Vladom KS o kolektivnom ugovoru i povećanju plaća za 2018. godinu.

"Imamo blagi porast broja učenika u osnovnim školama, dok se u srednjim osjeti stagnacija zbog generacije devetogodišnjeg obrazovanja. U narednim godinama očekujemo blagi porast broja učenika", rekao je Sivro.

Nastava će se nesmetano odvijati i u osnovnoj školi Silvije Strahimir Kranjčević jer je Ugovorom o zakupu poslovnih prostorija objekta Doma izviđača osigurano odvijanje nastavnog procesa u ovoj školi za ovu školsku godinu.

U Republici Srpskoj nastava u osnovnim i srednjim školama počinje u petak, 1. septembra 2017. godine.