BiH
0

Nova šansa za razvoj Srebrenice

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Douglas McElhaney najavio je danas početak novog programa za mlade Srebrenice koji će biti realiziran putem Američke agencije za razvoj - USAID.

Predstavljanju projekta i konferenciji za štampu prisustvovao je i ambasador Turske u BiH Bulent Tulun, izaslanici nekoliko ambasada te potencijalni domaći i inostrani investitori.

Njima su predstavnici Općine i kompanija iz Srebrenice predočili mogućnosti ulaganja u proširenje kapaciteta, čime bi se otvorila nova radna mjesta. Ovom akcijom i projektom koji finansira USAID došlo bi do zapošljavanja mladih, a odnosi se na obavljanje obuke i zapošljavanja u pojedinim firmama.

"Raduje nas što će bar dio omladine iz Srebrenice imati priliku da obavi stažiranje u pojedinim firmama. Na ovaj način omogućiće se ostanak mladih, ali i intenzivniji povratak u ovaj grad", rekla je Dragana Jovanović, menadžerica nevladine organizacije 'Prijatelji Srebrenice', koja će voditi ovaj projekt.

Američki ambasador McElhaney ozvaničio je početak realizacije ovog projekta.

"Nama je drago da su se lokalna preduzeća dobrovoljno prijavila da omoguće stažiranje mladim ljudima, a mi ćemo osigurati novac za realizaciju ovog projekta. Vjerujem da će se poslije obavljene prakse neki poslodavci odlučiti da uposle dio mladih u svoje firme. Takva praksa je u Evropi, a posebno u Americi", rekao je ambasador McElhaney.

"Amerika do sada u BiH investirala oko milijardu dolara, a dio od oko 20 miliona uložen je u obnovu i razvoj Srebrenice. Amerika će nastaviti pružanje pomoći ovom gradu putem Vlade, ali će svoje biznismene animirati za ulaganje kapitala u otvaranje novih pogona u Srebrenici", istakao je američki ambasador, dodajući da su neki od vlasnika američkih kompanija već na putu da u Srebrenici realizuju pojedine projekte.

U znak podrške u razvoju, Abdurahman Malkić, načelnik Općine Srebrenica, američkom ambasadoru predao je prigodne poklone.

Prema provedenoj anketi u organizaciji "Prijatelja Srebrenice“ 92 posto Srebreničana iskazalo je želju da napusti Srebrenicu baš zbog nedostatka posla. To će se ublažiti mogućnošću zapošljavanja, što je najavljeno na današnjem skupu u Srebrenici.

Dodatnom zapošljavanju mladih doprinijet će i firme čiji predstavnici su boravili u Srebrenici i nagovijestili otvaranje novih pogona.

Najavljeno je otvaranje pogona za izradu montažnih kuća, zapošljavanje u Telekomu Air Abe, a otvaranje novih radnih mjesta najavili su predstavnici ambasada Turske, Norveške, Velike Britanije, Švedske i Hrvatske.