Nova runda razgovora o ustavnoj reformi

S
SRNA
2.12.2009. u 08:14
0
8
Nova runda razgovora o ustavnoj reformi
0
Nova runda razgovora o ustavnoj reformi Foto: AP
Zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg danas će doputovati u Sarajevu gdje će održati bilateralne sastanke sa političkim liderima iz Republike Srpske i Federacije BiH - potvrđeno je Srni u Ambasadi SAD u BiH.
Nova runda pregovora o ustavnim reforma u BiH održaće se u rezidenciji američkog ambasadora u Sarajevu, nakon što je propao dogovor domaćih lidera poznat kao "prudski dogovor", a nakon toga i zajednička inicijativa američkih i evropskih diplomata poznat kao "butmirski paket".

Više podataka o sastanku u Ambasadi SAD nisu željeli da iznesu, dok u Kancelariji Evropske komisije nemaju saznanja da li će razgovorima prisustvovati predstavnik EU.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da će se sastati sa Steinbergom i da je stav Republike Srpske da domaći političari treba da postignu dogovor o ustavnim promjenama.

"Pretpostavljam da će se dio razgovora odnositi na ustavne promjene, a stav Republike Srpske o tom pitanju je nepromijenjen i poznat, a to je dogovor domaćih političara", rekao je Dodik.

Lider PDP Mladen Ivanić potvrdio da će se sastati sa Steinbergom i ponovio da su moguće samo one promjene ustava koje se odnose na promjenu načina izbora člana Predsjedništva i Doma naroda BiH i prilagođavanje ustava Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Steinberg će u odvojenim susretima razgovarati sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem i predsjednikom HDZ 1990 Božom Ljubićem u rezidenciji američkog ambasadora u Sarajevu.

Lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić sastaće se sa američkim diplomatom, potvrđeno je Srni u SDA.

Predstavnici Stranke za BiH i SDP BiH nisu bili dostupni za potvrdu učešća na sastanku.

Ministar spoljnih poslova Švedske Carl Bildt i zamjenik državnog sekretara SAD James Steinberg vodili su u oktobru butmirske pregovore.

U zajedničkoj izjavi poslije razgovora predstavnika SAD i EU sa zvaničnicima BiH u Butmiru 21. oktobra, Bildt i Steinberg su naveli da su "EU i SAD snažno oprijedeljene da rade sa građanima BiH i pruže im podršku na putu integracija u evroatlansku zajednicu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: