BiH
0

Nova runda razgovora o reformi policije

FENA
Visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling domaćin je nove runde razgovora lidera političkih stranaka o reformi policije koja se održava danas u njegovoj rezidenciji u Sarajevu.

Na sastanku učestvuju lideri Stranke za BiH Haris Silajdžić, SDA Sulejman Tihić, SNSD-a Milorad Dodik i PDP-a Mladen Ivanić, a od međunarodnih predstavnika šef Delegacije Evropske komisije Dimitris Kourkoluas, američki ambasador Douglas McElhaney, zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian i šef Policijske misije EU Vicenzo Coppola.

Pred početak sastanka Haris Silajdžić je izjavio da se uvijek nada rezultatima, ali je ostao na stanovištu da ne može biti entitetskih policija.

Kompromis se može postići, smatra Silajdžić, tako što bi se prihvatio izvještaj Direkcije za reformu policije i Akcioni plan, na kojima su svi radili. Gotovo identičan stav iznio je i predsjednik SDA Sulejman Tihić.

S druge strane, lider PDP-a Ivanić je izjavio da neće prihvatiti izvještaj Direkcije bez ikakvih promjena.

  • Prihvat ću izvještaj ako će u izjavi stajati da je policija RS-a dio jedinstvene policijske strukture BiH. Nikad nisam doživljavao reformu policije kao ukidanje policije RS-a, nego kao objedinjavanje u duhu evropskih tradicija. Nigdje u evropskim standardima ne piše da ne može biti policije RS-a, kazao je Ivanić.

Lider SNSD-a nije se obratio novinarima pred početak sastanka, kao i niko od međunarodnih zvaničnika. Od njih je jedino general Coppola samo rekao da danas očekuje rezultate.

Izostanak dogovora o reformi policije odgađa parafiranje i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, jer je reforma policije jedan od ključnih uvjeta za njegovo potpisivanje.