Pojačavaju angažman
69

Nova rasprava o BiH u Parlamentu Velike Britanije, svjedočit će i Damir Arnaut

N. V.
Komitet za vanjske poslove Parlamenta Velike Britanije raspravljat će danas o temi "Situacija u Bosni i Hercegovini i odgovor Ministarstva za vanjske poslove, države Commonwealtha i razvojne poslove".

Rasprava počinje u 15:30 sati po bh. vremenu, a na njoj će svjedočiti baronesa Arminka Helić, zastupnik u Parlamentu BiH Damir Arnaut te viša saradnica Evropskog vijeća za vanjske poslove u Berlinu Majda Ruge.

Iz Naše stranke, čiji je Arnaut član Predsjedništva, su kazali da će on odgovarati na brojna pitanja članova ovog komiteta. Očekuje se da oni svoja pitanja posebno usmjere na teme koje se tiču sigurnosne situacije u našoj zemlji, borbe protiv korupcije uključujući sankcije protiv korumpiranih osoba i kompanija, negativnog utjecaja nedemokratskih režima na procese u Bosni i Hercegovini, poteza koje Zapad treba preduzeti s ciljem očuvanja mira i stabilnosti, pokušaja reformi Izbornog zakona, Berlinskog procesa, uloge OHR-a te sličnih pitanja.

"Raduje me ovako visok interes Velike Britanije za stanje u Bosni i Hercegovini, kao i činjenica da zvaničnici te zemlje prepoznaju konkretne poteze na polju borbe protiv korupcije te međuetničke i međuentitetske saradnje po pitanju vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i ispunjavanja 14 prioriteta. Trebaju nam snažni i čvrsto opredijeljeni saveznici za mirnu i prosperitetnu BiH, članicu Evropske unije i NATO saveza. Velika Britanija je jedan od predvodnika tih procesa i današnje svjedočenje treba gledati kao još jedan dokaz tome i uzeti ga kao dodatni razlog za smanjenje straha od destabilizirajućih i ratnohuškačkih poruka. Takva politika nema podršku Zapada, ali je još uvijek ne treba potcjenjivati", rekao je Arnaut uoči svjedočenja.

Inače, rasprava dolazi u periodu jačanja britanskog angažmana u Bosni i Hercegovini, a usljed pokušaja destabilizacije državnih institucija.

Raspravu će biti moguće pratiti na ovom linku.