BiH
163

Nova priznanja iz oblasti nefrologije za bh. stručnjakinju Halimu Resić

Klix.ba
Halima Resić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Halima Resić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na 52. kongresu nefrologa održanom krajem maja u Londonu, gdje je bila pozvana kao predavač, predsjednica udruženja i šefica Klinike za hemodijalizu UKCS prof. dr. Halima Resić dobila je prestižno priznanje za razvoj nefrologije u regionu.

"Učešće na nefrološkom kongresu u Londonu od velikog je značaja, kako za Univerzitetski klinički centar Sarajevo, tako i za razvoj nefrologije u BiH. Na Kongresu je bilo 8.500 učesnika, nefrologa iz cijelog svijeta, te smo osim razmjene iskustava i znanja stekli i nova poznanstva, što će u konačnici rezultirati i poboljšanjem saradnje sa nefrološkim centrima iz regiona i svijeta", navela je Resić.

Bh. stručnjakinja je na Mediteranskom kongresu u Kapadokiji, gdje je bila pozvani predavač, izabrana za potpredsjednicu Udruženja nefrologa Mediteranskih zemalja, a članica je Odbora Balkanskog udruženja nefrologa, kao i Komiteta za Jugoistočnu Evropu, pri Svjetskom udruženju nefrologa.

U septembru će predsjedavati sesijom u okviru Renalne nedjelje, koja će se održati u Sankt Petersburgu (Rusija), za što je poziv dobila od Ruske asocijacije nefrologa. Ovaj događaj okupit će najveće svjetske stručnjake iz oblasti nefologije.

Udruženje nefrologa Bosne i Hercegovine sprovodi niz projekata i aktivnosti u cilju unapređenja nefrologije u našoj zemlji, te doprinosa boljim općim uvjetima u liječenju nefroloških pacijenata.

Resić ističe kako je za ovu struku, kao i za ostale, neophodno konstantno usavršavanje u smislu edukacije te razmjene iskustava sa kolegama nefrolozima iz svijeta.

"Koristimo sve prilike za stjecanje novih znanja te usavršavanje kroz razmjenu iskustava sa ljekarima nefrolozima iz regiona, Evrope i svijeta. Učesnici smo velikog broja kongresa, te smo nerijetko i pozvani predavači, što je izuzetno značajno priznanje kolega", kazala je prof. dr. Resić.

Kada je riječ o liječenju pacijenata u Bosni i Hercegovini, Resić ističe da je došlo do povećanja broja hemodijaliznih pacijenata, zbog čega su u Klinici za hemodijalizu uveli i četvrtu smjenu.

"Proteklih dana su zabilježene izuzetno visoke temperature, što je dodatno otežavalo dolazak pacijentima na Kliniku. Trudimo se maksimalno olakšati našim pacijentima, te učiniti da se osjećaju što bolje na našoj klinici tokom liječenja", kazala je Resić.