Bez Izetbegovića
1.2k

Nova predsjednička debata: Bećirović optužio Hadžikadića da radi za SDA, on mu poručio da laže

F. H.
Foto: Youtube / BHRT
Foto: Youtube / BHRT
Na Javnom servisu BHRT večeras je održana nova debata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Na debati se nije pojavio kandidat Bakir Izetbegović dok su učestvovali Denis Bećirović i Mirsad Hadžikadić.

Podsjetimo da je prva debata trebala biti održana na N1, ali je Bećirović napustio studio nakon što Izetbegović nije došao. Potom je održana debata na FTV-u na kojoj su učestvovali svi kandidati.

Bećirović je večeras odlučio učestvovati na BHRT-u uprkos tome što Izetbegović nije došao.

On i Hadžikadić su se na trenutke žestoko sukobljavali i optuživali.

Prvi tematski okvir o kojem su kandidati razgovarali je bio članstvo u NATO savezu. Bećirović je istakao da o putu prema NATO-u postoje određena i usvojena zakonska regulativa koja se mora poštovati i da to nije stvar nekog narodnog dogovora.

Na pitanje kako će reagovati u slučaju blokiranja NATO puta, Hadžikadić je kazao kako je govor Bećirovića pokazatelj puta konfortacije.

"Mi smo zaboravili dijalog, treba se staviti u kožu drugih ljudi, ali mi znamo šta je najbolje za BH i šta treba da nas vodi", kazao je Hadžikadić.

Također, Hadžikadić je kazao da se građanima entiteta RS mora pokazati da je funkcionalna Bosna i Hercegovina garancija napretka i sigurnosti.

Bećirović je reagovao na opasku o tome da vodi politiku konfrotacije i kazao da je temelj svake države poštovanje zakona i Ustava.

"Želim reći gospodinu Hadžikadiću da nisam govorio nikakvoj konfrotaciji, vi možda nemate dovoljno političko iskustvo, ali temelj svake demokratske pravne države je poštivanje zakona i ustava", rekao je Bećirović.

"Ne mogu se kršiti važeći zakoni, neprihvatljivo je da Izetbegović kaže ako Srbi neće u NATO, mi nećemo u NATO", kazao je Bečirović.

O imenovanju ambasadora, Bećirović je rekao kako ima poseban program za vanjsku politiku, te da se ozbiljno i sistematski spremao za tu oblast.

Bećirović je optužio Bakira Izetbegovića da ne poznaje procedure, a kao primjer je naveo da kada je HDZ predložio izmjene Izbornog zakona, Izetbegović se nije pojavio, da je to dovelo do optužbi da se blokira rad, a da je zbog odluke da ne dođe na sjednicu i SDA kritkovala Izetbegovića.

Hadžikadić je rekao da potpuno razumije kako djeluju Istok i Zapad, i da je potrebno razumijevanje svijeta i novih političkih odnosa te novog svjetskog poretka.

"Mi moramo biti pametni i graditi našu budućnost i našu snagu, tražiti prijatelje gdje ih možemo naći u interesu našeg društva. Ja zaista vjerujem u SAD. Mislim da su nam oni bili i najveći prijatelj", kazao je Hadžikadić.

Do najvatrenije razmjene u debati je došlo nakon Bećirevićeve konstatacije da Hadžikadić nije trebao dozvoliti da ga Izetbegović svede na nivo savjetnika, te da nije trebao nazivati Izetbegovića predsjednikom jer ne zna čega je on predsjednik osim SDA.

Hadžikadić je na ovo odgovorio da je njegov komentar o predsjedniku Izetbegoviću bio očito ismijavanje predizbornog plakata, u kojem nema ni imena, a ima samo prezime, te u kojem se navodi da je Izetbegović kandidat za predsjednika, iako BiH nema predsjednika već članove Predsjedništva.

Bećirović je optužio Bakira Izetbegovića da je uništio najveći projekat Bosne i Hercegovine u 21. stoljeću, a to je bila revizija presude protiv Srbije, a da je Izetbegović i sam to priznao.

"Postajali su novi dokazi, novi dokumenti i sve je to propalo jer se gospodin Izetbegović nije snašao", kazao je Bećirović.

Pokazao je Bećirović dokumente za koje smatra da su bili dovoljni da Bosna i Hercegovina dobije tužbu protiv Srbije. Dokumenti koje je Bećirović pokazao su ukazi predsjednika SR Jugoslavije od 16. juna 1994. godine kojim je u čin general pukovnika imenovan Ratko Mladić, te dokument o skidanju Ratka Mladića sa platnog spiska.

"Bakir je najveći projekat 21. stoljeća uništio. Trebao je doći da odgovori na ova pitanja. Zato je pobjegao, ljudima treba reći istinu", kazao je Bećirović.

Hadžikadić je kazao da ga SDP od 2018. godine prikazuje kao priljepak SDA i da je to netačno. Kao činjenicu je istakao to da je Izetbegović kazao da Hadžikadić vodi brigu o dijaspori, ali da je nedopustivo to protumačiti kao privatnog savjetnika.

Bećirović je rekao da Hadžikadić govori isto što je govorio 2018. godine i da je tada katastrofalno izgubio, a da je osvojio 10 posto glasova kojima je kandidata SDA doveo u Predsjedništvo.

"Ja vam dobronamjerno savjetujem, 90 posto ste svih napada i u emsijii u medijima usmjerili prema meni, pokušajte reći ako smijete i protiv Bakira Izetbegovića", rekao je Bečirovič Hadžikadiću.

Hadžikadić je rekao kako je Fahrudin Radončič 2018. godine osvojio više glasova od njega, ali Bećirović ga nije proglasio priljepkom SDA.

"Vi ste isti kao SDA, vi ste interesne grupa, da vam je stalo bilo do države vi biste sjeli svi zajedno da razgovaramo, pa da uspostavimo kriterij i da vidimo na najbolji način da izaberemo sobu i da svi stanemo iza toga", poručio je Hadžikadić Bećiroviću.

"Gospodine Hadžikadiću vidi se da nemate političkog iskustva, previše ste se iznervirali. Ne valja to na državnoj televiziji. Za početak se malo opustite. Ja sam mislio, zaista prije tri mjeseca da imam dva kandidata iz dvije različite stranke. Vi ste i večeras pokazali da ja imam dva protivkandidata iz jedne stranke. Jedan je iz SDA, drugi je iz Platforme za SDA", rekao je Bećirović

"Ne možete nastaviti sa lažima, govorite normalne stvari", rekao je Hadžikadić, na što je Bećirović rekao da govori mirnim i pristojnim tonom te ne prekida, a da Hadžikadić ne može ni da sasluša.

"Zato što govorite laži", kazao je Hadžikadić, a Bećirović rekao: "Nije to nivo kandidata za Predsjedništvo. Vi ste usmjerili sve napade na mene".

"Hoćete da govorim sa robotima", pitao je Hadžikadić pokazujući na prazno mjesto namijenjeno Izetbegoviću.

O pitanju odnosa u regionu Bećirović je rekao da može nabrojati sva otvorena pitanja sa Srbijom i Hrvatskom. Sa Srbijom je naveo otvorena pitanja kao što su sporazum o državnoj granici BiH i Srbije, pitanje devizne štednje štediša iz Bosne i Hercegovine, pitanje građana Janje koje imaju svoju imovinu sa druge strane rijeke Drine, pitanje hidroenergije i hidroelektrana

Hadžikadić je rekao kako je po pitanju Trgovske gore, stanovništvu Krajine ostavljeno da se samo bori i da je pušteno da se desi što će se desiti bez da se iskoriste zakoni Evropske unije.

Na pitanje o odbrani, Bećirović je rekao da ima spreman program sa novom sigurnosnom i odbrambenom politikom, te da je budžet ministarstva odbrane od 304 miliona KM potpuno neadekvatan.

"Ja sam govorio o tome u Parlamentu BiH. Izetbegović nije za četiri gorine progovorio riječ o tome u Parlamentu Bosne i Hercegovine, a ne da vršimo predizborna prebrojavanja, a četiri godine samo prebrojavaju funkcije i fotelje", rekao je Bećirović.

Kritikovao je Bakira Izetbegovića da je direktno prekršio Aneks 8 Daytonskog sporazuma o strancima u Komisiji za nacionalne spomenike.

"Izetbegović je direktno odgovoran jer je prekšio Aneks 8 Daytonskog sporazuma. Dodik godinama želi da otjera strance iz institucija , a Izetbegović je potpisao da otjera dvojicu stranaca iz Komisije za nacionalne spomenike, a nakon toga su otvorena tri ureda", rekao je Bećirović.

Do kraja debate su razgovarali još o imenovanju mandata Vijeća ministara, posljednjim aferama i hapšenjima u pravosuđu, te pitanju negiranja genocida.