Cazin
0

Nova platforma za uspostavu vlasti

FENA
Kriza zakonodavne vlasti u Cazinu prouzrokovana još potpuno nekonstituiranim Općinskim vijećem i nemogućnošću provođenja izbora predsjedavajućeg Vijeća, povod je današnjem sastanku općinskog načelnika Nermina Ogreševića s predstavnicima pet političkih stranaka (SDA, SDP, DNZ, S BiH i A-SDA), koje participiraju u Vijeću.

Naime, nakon više neuspjelih pokušaja izbora predsjedavajućeg Općinskog vijeća, Općina Cazin je u novu godinu ušla i bez odluke o privremenom finansiranju, što bi je moglo dovesti u potpunu blokadu.

Radi prevazilaženja teške situacije, načelnik Ogrešević je predstavnicima političkih stranaka danas ponudio Platformu o uspostavi vlasti na području općine Cazin, koja predviđa proporcionalno uključivanje u vlast svih stranaka srazmjerno izbornim rezultatima.

Tako bi A-sda imala 36,66 posto, SDA 33,33, SDP i DNZ po 13,33, te Stranka za BiH 3,33 posto. Sve političke stranke učestvovale bi u raspodjeli pozicija, izboru predsjedavajućeg OV-a te upravnih i nadzornih odbora javnih poduzeća i ustanova.

Ocijenjeno je da je ponuđena Platforma o uspostavi vlasti kvalitetno polazište za nastavak pregovora. Naime, izbor predsjedavajućeg OV-a krucijalni je problem bez čijeg rješenja nije moguće donijeti ni odluku o privremenom financiranju, što sada trpe budžetski korisnici, rečeno je danas.

Pregovori o izboru predsjedavajućeg OV-a bit će nastavljeni u četvrtak, kada će se općinski načelnik Nermin Ogrešević sastati s pregovaračkim stranačkim timovima.