Visoko
0

Nova otkrića na Bosanskoj piramidi Mjeseca

Sarajevo-x.com
Druga najviša piramidalna građevina na svijetu, Bosanska piramida Mjeseca, bila je središte arheoloških istraživanja ove sezone u Visokom. Mnogobroji volonteri, arheolozi i geolozi, imali su priliku da otvaraju nove sonde i proširuju postojeće.

Od ranije je poznato da ova trostrana piramida ima unikatan terasasti dizajn. Pravljena je kombinacijom majstorski slaganih ploča pješčara i gline koja je korištena i kao vezivni i kao građevinski materijal. Slična kombinacija se u svijetu može naći kod većeg broja kineskih piramida.

Na trećini visine zapadne strane piramide, volonteri su tokom tromjesečnog rada otkrili sjajno očuvanu terasu. Sastavljena je od blokova pješčara. Zasada su otkrivena tri vertikalna reda, slagani jedan na drugi, te četiri horizontalna niza blokova, također slaganih na isti način.

Italijanski i španski arheolozi su otkrili postojanje odvodnih kanala. Na polovini terase nalazi se stepenica čija je vanjska strana obrađena pod istim uglom. Karakterističan je i poluradijus ove terase koji je postignut elegantnim pulukružnim završecima na spoju blokova.

Ova arheološka sonda nosi oznaku ”20” i postala je najatraktivnija na Bosanskoj piramidi Mjeseca, privlačeći veliku pažnju hiljada posjetilaca ove godine u Visokom.