{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nova optužnica protiv Karadžića će ubrzati suđenje

S
26.9.2008. u 17:07
0
2
Nova optužnica protiv Karadžića će ubrzati suđenje
0
Nova optužnica protiv Karadžića će ubrzati suđenje
Vodeći tužitelj Haškog tribunala kaže za BIRN - Justice Report da je nova optužnica protiv ratnog lidera bosanskih Srba, Radovana Karadžića, napisana tako da racionalizira tok suđenja.
Piše: Nidžara Ahmetašević, Oslo

Početkom ove sedmice haški su tužitelji podigli novu, izmijenjenu optužnicu protiv Karadžića, a trenutno se čeka da je Sud potvrdi.

Izmijenjena optužnica tereti Karadžića, u dvjema zasebnim tačkama, za genocid izvršen u 10 općina i u Srebrenici, a uz to ga još tereti za udruženi zločinački poduhvat, koji nije bio sastavni dio prethodne optužnice.

Istodobno, umjesto zločina počinjenih u 41 općini, on se sada tereti za zločine u 27 općina počinjene tokom rata, ali nova optužnica detaljno opisuje razaranje Sarajeva, neke centre zatočenja u Bosni i Hercegovini, kao i uništavanje kulturnih i vjerskih objekata. Za više detalja pogledati: http://www.bim.ba/bh/134/10/13385/

“Sada je na sudijama da odluče da li će je prihvatiti i kada će to biti”, kaže za BIRN – Justice Report Serge Brammertz, vodeći tužitelj pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

“Mislim da svi želimo osigurati da svi naši slučajevi, uopćeno govoreći, budu na vrijeme i u potpunosti obavljeni u skladu sa strategijom koju imamo na umu. Ali, važno je da se pravda zadovolji i mi dajemo sve od sebe da bude tako”, dodaje on.

Govoreći o razlikama između optužnice protiv Karadžića iz 2000. godine i nove optužnice podignute 21. septembra 2008., Brammertz tvrdi da su u novom podnesku željeli pojasniti optužnicu.

“Uzeli smo u obzir činjenice koje su naknadno utvrđene, te smo pokušali nekako uvrstiti u ovu optužnicu istrage o stvarima koje su se desile tokom te četiri ratne godine u Bosni i Hercegovini. Ovim će se smanjiti broj dokaza koje treba uložiti.”

Upitan da li očekuje da će se Ratko Mladić, ratni vojni komandant bosanskih Srba i najtraženiji haški bjegunac, optužen za zločine, uključujući i genocid, pojaviti pred sudom u Haagu, Brammertz daje veoma oprezan odgovor.

“Vi znate da mi na svaki mogući način surađujemo sa našim kolegama u Srbiji. Nadamo se da će uskoro biti postignut napredak. Moram reći da sam, nakon moje posljednje posjete Beogradu, oprezno optimističan da možemo postići još neke rezultate, ali radimo na tome.”

“Vijeće sigurnosti UN-a je postavilo rok. Prirodno je da se, kao profesionalci, trudimo koliko god možemo da ispoštujemo taj rok. Ali, ovdje se radi o pravdi, o jednom procesu. Govorimo o značajnom broju žrtava koje čekaju na izvršenje pravde. Tako da ćemo se truditi da radimo što je brže moguće, u skladu sa međunarodnim standardima”, kazao je Brammertz.

Brammertz je gostujući izlagač na konferenciji u norveškom glavnom gradu koja se bavi određivanjem prioritetnih slučajeva u krivičnom pravosudnom sistemu. Pored Brammertza, tu su i gosti iz Sjedinjenih Američkih Država, Bosne i Hercegovine, Ruande, Indonezije, Kambodže i drugih zemalja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: