Bivši načelnik Bužima
190

Nova optužnica protiv Agana Bunića: Od Centra za socijalni rad uzeo 6.552 KM za ličnu promociju

A. Z.
Agan Bunić
Agan Bunić
Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je podiglo, a Općinski sud u Bosanskoj Krupi je potvrdio optužnicu protiv bivšeg načelnika Općine Bužim Agana Bunića te Emira Aldžića, direktora JU Centar za socijalni rad Bužim zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.
"Osnovano se sumnja da su optuženi u septembru 2015. godine, nakon što je Agan Bunić dogovorio i obavio intervju sa novinarom H.R., plaćanje objave tog intervjua u BH Bussiness Magazinu u rubrici Općinski načelnik-Menadžer u izdanju br. 175 u iznosu od 3000,00 KM (3.510,00 KM s PDV-om) izvršili iz sredstava Centra za socijalni rad Bužim. Na taj način su pribavili korist za Agana Bunića u vidu medijskog predstavljanja u časopisu BH Bussiness Magazine, a nanijeli štetu JU Centru za socijalni rad Bužim u iznosu od 3.510,00 KM", saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Sumnja se i da su optuženi u novembru 2015. godine, pošto je prethodno Agan Bunić sa Š.P. dogovorio otkup 100 komada časopisa Euro Manager i 20 knjiga "Šampioni biznisa 2015" u kojima je Agana Bunić predstavljen kao "Najnačelnik 2015" za cijenu 2.600,00 KM (s PDV-om 3.042,00 KM), dogovorili isplatu navedenog iznosa iz sredstava Centra za socijalni rad Bužim, pribavivši tako korist Aganu Buniću u vidu lične promocije, te pričinivši štetu za budžet JU Centar za socijalni rad Bužim u vidu obaveze da se navedena usluga plati u iznosu od 3.042,00 KM.

U toku istrage Tužilaštvo je saslušalo svjedoke i prikupilo više materijalnih dokaza kojima je potvrđena osnovanost predmetne optužnice.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Općinskog suda u Bosanskoj Krupi.

U decembru prošle godine protiv Bunića je potvrđena optužnica zbog nesreće koja se desila u junu 2019. godine u mjestu Donja Koprivna, a u kojoj je poginula jedna osoba.