Općina Centar
0

Nova oprema za sarajevske vatrogasce

Sarajevo-x.com
U prostorijama Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo upriličena je prezentacija nove vatrogasne opreme u vrijednosti 40.000 KM, čiju nabavku je finansirala Općina Centar. Prezentaciji su, osim vatrogasaca, prisustvovali načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i njegov pomoćnik za civilnu zaštitu Sulejman Sijarić.

Zahvaljujući toj finansijskoj podršci, Profesionalna vatrogasna brigada dobila je: pet univerzalnih zglobnih mlaznica koje mogu biti priključene na sve vrste vodenih pumpi, dva seta mlaznica za gašenje požara ispod limenih krovova, dva nosila za imobilizaciju povrijeđenih osoba, tri "linijska mješača pjene" koji se koriste prilikom gašenja lako zapaljivih hemijskih materija, te trodjelne aluminijske ljestve koje mogu dosegnuti visinu do 17 metara - što odgovara trećem spratu objekta.

Načelnik Bećirević je ovom prilikom naglasio da su nedavni katastrofalni požari u našem gradu - u kojima je bilo ljudskih žrtava i velike materijalne štete - pokazali od kolike je važnosti dobra i adekvatna vatrogasna oprema. Stoga je Općina finansirala nabavku nove opreme, a u cilju unapređivanja protivpožarne zaštite, u ovogodišnjem općinskom budžetu izdvojeno je i 40.000 KM za osposobljavanje hidranata za gašenje požara u stambenim zgradama.

U znak zahvalnosti za pruženu pomoć Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi KS, njen komandant Mahir Halilović uručio je načelniku Dževadu Bećireviću Zlatnu plaketu sa značkom a pomoćniku načelnika Sulejmanu Sijariću zahvalnicu Brigade.

Vatrogasci su iskoristili priliku i gostima predstavili metode svog rada te objasnili da nakon prijave o izbijanju požara (besplatan telefonski poziv na broj 123) u prosjeku prođu tri minute dok vatrogasci ne krenu u intervenciju gašenja požara.