BiH
0

Nova oprema za policajce stanice Centar

FENA
Općina Centar donirala je 30 kompleta specijalne opreme za policijske službenike Policijske stanice Centar, a namijenjena je za sprječavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Radi se o najsavremenijoj opremi te vrste, a koristit će je policajci koji većinom osiguravaju javne skupove, poput protesta, utakmica ili koncerata. Ta oprema omogućit će im maksimalnu zaštitu i spriječiti povređivanje na radu.

Oprema je vrijedna oko 60.000 KM, nabavljena je u skladu s potrebama Policijske stanice Centar, a novac je osiguran iz budžeta Općine Centar.

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je istaknuo da je to jedna u nizu donacija, te to okarakterizirao kao obavezu Općine da podiže kvalitet rada policije u općini Centar.

Najavio je i nabavku terenskog vozila za rad policije na padinskim dijelovima jer, kako je kazao Bećirević, Općina Centar nije samo od Vječne vatre do Marijin -Dvora.

Istaknuo je kvalitet rada i uređenost policijskog sistema, te čestitao na rezultatima koje postižu u radu pripadnici Policijske uprave Centar.

"Trudit ću se da zadovoljim sve potrebe koje imaju za opremom i svim drugim što im je potrebno u radu", kazao je Bećirević.

Profesionalnost policije istaknuo je i ministar unutrašnjih poslova u Vladi Kantona Sarajevo u ostavci Nermin Pećanac koji je naglasio da to umnogome doprinosi većem stepenu sigurnosti stanovništva.

"Centar je specifična općina, tu se odvijaju razni značajni skupovi. Sigurno je da će ova donacija umnogome pomoći podizanju nivoa bezbjednosti ne samo u općini Centar nego cijelog Kantona", kazao je Pećanac.

Naglasio je da sigurnost mora biti na prvom mjestu, te da bez toga sva priča o reformama ekonomije, obrazovanja, zdravstva i drugih oblasti nema smisla.

"Stepen bezbjednosti u Sarajevu je mnogo veći nego je bio prošle godine, a mislim da ćemo ga još unaprijediti. Ova oprema doprinosi povećanju stepena bezbjednosti", smatra Pećanac. Naglašava da policija zaslužuje pažnju svih institucija te da ulaganje u policiju nije luksuz nego potreba.

Po riječima komesara policije KS-a Vahida Ćosića donirana oprema se može koristiti za sva godišnja doba, a štiti vitalne dijelove policijskih službenika, krupnu grupu mišića, muskulaturu, ekstremitete. Sadrži i zaštitni dio tzv. kornjaču koja je namijenjena za zaštitu policijskih službenika od tvrdih predmeta, kao i šljem, te zimski veš.

On kaže da policija u KS-u ulaže sve napore da bi stanovništvu osigurala punu sigurnost.

"Naravno, uvijek može i više. Nadamo se da ćemo u narednih godinu dana otkloniti nedostatke vezane za kadar i opremu, te u takvim uvjetima stvoriti maksimum sigurnosti stanovništva", kazao je Ćosić.