BiH
0

Nova nevladina organizacija - Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Na inicijativu više od stotinu bošnjačkih intelektualaca, privrednika i javnih radnika iz Bosne i Hercegovine te zemalja regiona, početkom ovoga mjeseca formiran je Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda, kao nevladina organizacija koja će primarno djelovati na afirmaciji i ravnopravnosti naroda i zaštiti individualnih ljudskih prava svih građana u Bosni i Hercegovini.

Bošnjački pokret, kako se kaže u saopćenju te nevladine organizacije, nastao je prvenstveno zbog činjenice da postojeće strukture vlasti na svim državnim nivoima ne sprečavaju kontinuiranu nacionalnu i vjersku diskriminaciju Bošnjaka, posebno njihovu, Ustavom garantiranu, ravnopravnost u Republici Srpskoj.

Diskriminacija pripadnika bošnjačkog naroda, prema navodima u saopćenju, ima sve dramatičnije razmjere u manjem bh. entitetu, a posebno u oblasti obrazovanja, te će Bošnjački pokret 30. juna u Banjoj Luci organizirati i konferenciju naučnog karaktera "Položaj Bošnjaka u BiH i zemljama regiona u kontekstu evropskih i euroatlantskih integracija".

S najavljenim izlaganjima učesnicima konferencije će se, između ostalih, obratiti predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) prof. dr. Ferid Muhić, akademik prof. dr. Dževad Jahić, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić te predstavnici bošnjačkih zajednica iz Bijeljine, Modriče, Prijedora...

Za predsjednika Bošnjačkog pokreta izabran je Sejfudin Tokić, bivši predsjedavajući Doma naroda BiH, predsjedavajući Delegacije BiH u Vijeću Evrope i član Parlamenta BiH u četiri izborna mandata. Tokić je i jedan od osnivača brojnih nevladinih organizacija.