BiH
0

Nova neuspješna runda pregovora o reformi policije

FENA
Nova runda pregovora lidera političkih stranaka o reformi policije, koja je održana u srijedu u Sarajevu, u rezidenciji visokog predstavnika Christiana Schwarza-Schillinga, završena je neuspješno.

U razgovorima su učestvovali lideri Stranke za BiH Haris Silajdžić, SDA Sulejman Tihić, SNSD-a Milorad Dodik i PDP-a Mladen Ivanić, a ključno sporno pitanje ponovo je bilo postojanje entitetskih policija u novoj policijskoj strukturi. Predstavnici hrvatskih stranaka nisu učestvovali u ovoj rundi.

  • I pored svih pokušaja da se dođe do kompromisa i činjenice da smo predložili da policija RS-a bude dio upravne organizacije Ministarstva sigurnosti BiH, i da se u okviru toga donese poseban zakon o policiji RS-a na državnom nivou, razgovori su završeni neuspjehom, izjavio je Dodik nakon završetka razgovora. Naglasio je da je prijedlog o policiji RS-a kao dijelu upravne organizacije Ministarstva sigurnosti važio samo večeras, te da sutra više neće vrijediti.

Dodik kaže da mu je žao što svi ovi napori nisu urodili plodom, ali, kako je naveo, samo spominjanje Republike Srpske predstavlja problem i poniženje, dok predstavnici stranaka iz RS-a nisu mogli pristati na gubitak policije RS-a.

  • Mislim da je ova faza reformi završena. Žao nam je što nećemo imati paraf na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Mislim da ćemo se morati vratiti nekom drugom konceptu, rekao je Dodik.

Zaključio je da je ovaj koncept, koji je pokrenuo bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown propao "nakon tri godine mrcvarenja".

Ivanić je ocijenio da je suština u tome da se želio jedan definitivni pobjednik, da nema ni spominjanja RS-a ni u jednom dokumentu.

  • Ono na što smo mi pristali je da postoji policija RS-a, a da su se svi ostali elementi, glavni inspektor, direktor policije BiH..., mogli dogovoriti pod uvjetom da postoji policija RS-a, rekao je on.

Ivanić je kazao da se ovdje ne prihvata Ustav BiH, niti činjenica da postoji RS kao entitet.

  • Samo spominjanje imena RS-a izaziva nervozu i neprihvatanje i mi objektivno ulazimo u jednu političku fazu u kojoj se ratne koncepcije pokušavaju ponovo definirati u novim okolnosti, rekao je Ivanić.

Ponude predstavnika RS-a na ovim pregovorima Ivanić je ocijenio "i previše korektnim", dodajući kako je evidentno da je reforma policije u ovoj fazi pala, te da uopće nije optimista kada će ona ponovo doći na dnevni red.

Sasvim drugačije viđenje iznijeli su Silajdžić i Tihić. Tihić je izjavio da predstavnici RS-a nisu mogli prihvatiti izvještaj Direkcije za reformu policije, što je bio minimum koji je mogao dovesti do parafiranja sporazuma.

Svi prijedlozi predstavnika stranaka iz RS-a, kazao je Tihić, išli su u pravcu da se zadrži status policije RS-a.

Prijedloge stranaka iz RS-a Silajdžić je nazvao korakom unazad u odnosu na sve što je do sada postignuto.

  • Oni su insistirali na policiji RS-a u bilo kojem obliku. Mi smo insistirali da se prihvati izvještaj Direkcije, smatrali smo ga zajedničkim kompromisom. Međutim, oni to nisu prihvatili i insisitiraju na entitetskim policijama, a to neće biti moguće, kazao je Silajdžić.

Tihić je dodao da je ponudio da se lokalne policijske oblasti organiziraju prema sjedištima. To je, smatra on, mogao biti jedan od izlaza kada su u pitanju policijske oblasti. Pritom su predstavnici stranaka iz RS-a uvjetno pristali da jedno od sjedišta bude Srebrenica, odnosno ako bude policije RS-a.

  • Policija RS-a je u presudi Međunarodnog suda pravde spomenuta kao jedan od počinilaca genocida. Kako možemo govoriti o Srebrenici ako imamo policiju RS-a. To potire jedno drugo, rekao je Silajdžić.

Osim visokog predstavnika, razgovorima su od predstavnika međunarodne zajednice prisustvovali šef Delegacije Evropske komisije Dimitris Kourkoulas, američki ambasador Douglas McElhaney, koji je razgovore napustio dva sata prije ostalih, zatim zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian i šef Policijske misije EU Vicenzo Coppola. Prema riječima učesnika razgovora, oni su bili suzdržani i neutralni.

Reforma policije je jedan od ključnih uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Potpuno je izvjesno da do parafiranja Sporazuma neće doći u petak, kada će u posjeti BiH boraviti komesar EU za proširenje Olli Rehn.