Ne podržavaju
1.3k

Nova najava protesta protiv prve povorke ponosa u Sarajevu

D. Be.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Udruženje građana "Svjetlo" pozvalo je građane na mirnu šetnju u znak protesta protiv najavljene povorke ponosa koja je zakazana za 8. septembar u Sarajevu. Iz ovog udruženja navode da nikada neće podržati ono što propagira LGBT populacija.
"S obzirom na to da je nedavno izdato javno saopćenje organizatora najavljene parade LGBT populacije u kojem je, između ostalog, navedeno da 'građani Sarajeva podržavaju povorku ponosa', ovim putem obavještavamo organizatore najavljene parade LGBT populacije da ih ne podržavamo i da ćemo taj svoj stav iskazati mirnom šetnjom, te ovom prilikom pozivamo sva udruženja i sve građane da nam se pridruže na toj šetnji istoga dana kada je najavljena i parada", naveli su iz UG "Svjetlo".

Ističu da je o važnosti porodice i njenom očuvanju suvišno govoriti.

"Porodica obuhvata emocionalni sistem od najmanje tri generacije živih srodnika povezanih krvnim, zakonskim i historijskim vezama. U porodicu se ulazi rođenjem, a izlazi smrću. U nekim porodicama čak ni tada, jer učešće u psihodinamici porodičnog života nastavlja se i poslije smrti nekih članova, i zato se kaže da je porodica članstvo bez izbora i izlaza. Porodica ima strukturu, hijerarhijsku organiziranost, uloge i podsisteme – roditeljski subsistem i podsistem siblinga (djece). Značaj porodice ogleda se u njenoj nezamjenjivosti za razvoj pojedinca zato što nijedan drugi sistem nije u mogućnosti obezbijediti potrebnu ljubav i toplinu koju može pružiti biološka porodica", poručili su.

Za kraj su poručili organizatorima prve bh. povorke ponosa da niko ne treba provjeravati toleranciju građana Sarajeva koje su granatirali do iznemoglosti i kojih su ubili više od 11.000 hiljada civila, od čega više od 1.600 djece.

"Ako i nakon svega toga sjednemo za isti sto da gradimo našu Bosnu i Hercegovinu sa sugrađanima Srbima, Hrvatima i drugima, zar zaista neko nakon toga može reći da smo netolerantni!? (Ne)vrijednosti koje propagirate, mi nikada nećemo podržati. Živjela tradicionalna porodica", saopćili su.