Bh. inovator opet briljirao
0

Nova nagrada za 'ionsku rashladnu jedinicu'

FENA
Nova nagrađena inovacija Fikreta Alića je ''Konvektivno ionska rashladna jedinica'' čija je uloga da hladi procesore i matične ploče računara, te na taj način rad elektroničkih uređaja učini boljim.

''Prednosti ovog proizvoda su što je lagan, nije bučan, ekstra brzo odvodi toplinu i boravak oko uređaja čini ugodnijim i zdravijim'', kazao je Fikret Alić, inovator.

''Konvektivno ionska rashladna jedinica'' još jedna je u nizu inovacija Fikreta Alića, koja zajedno sa ostalim može biti brend Bosne i Hercegovine. Ukoliko bi to prepoznali i domaći vlasnici kapitala, rektor Univerziteta u Tuzli, Džemo Tufekćić, mišljenja je da ove inovacije mogu biti generatori razvoja BiH.

''Ono o čemu ja govorim od kako radim je da želim integrirati naš intelektualni i finansijski kapital. Finansijski kapital nažalost nije u rukama školovanih ljudi. Intelektualni svakako jeste. Ukoliko bi postojala sretna simbioza i integracija ova dva kapitala to bi bio najbolji odgovor izlaska države iz krize'', navodi Tufekčić.

Ukoliko se navedena integracija intelektualnog i finansijskog kapitala u Bosni i Hercegovini ne dogodi, ideje Fikreta Alića, ali i drugih inovatora put do tržišta mogle bi potražiti u nekoj drugoj zemlji.