{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nova nagrada za 'ionsku rashladnu jedinicu'

F
14.4.2009. u 08:17
0
8
Nova nagrada za 'ionsku rashladnu jedinicu'
0
Nova nagrada za 'ionsku rashladnu jedinicu'
Nova nagrađena inovacija Fikreta Alića je ''Konvektivno ionska rashladna jedinica'' čija je uloga da hladi procesore i matične ploče računara, te na taj način rad elektroničkih uređaja učini boljim.
''Prednosti ovog proizvoda su što je lagan, nije bučan, ekstra brzo odvodi toplinu i boravak oko uređaja čini ugodnijim i zdravijim'', kazao je Fikret Alić, inovator.

''Konvektivno ionska rashladna jedinica'' još jedna je u nizu inovacija Fikreta Alića, koja zajedno sa ostalim može biti brend Bosne i Hercegovine. Ukoliko bi to prepoznali i domaći vlasnici kapitala, rektor Univerziteta u Tuzli, Džemo Tufekćić, mišljenja je da ove inovacije mogu biti generatori razvoja BiH.

''Ono o čemu ja govorim od kako radim je da želim integrirati naš intelektualni i finansijski kapital. Finansijski kapital nažalost nije u rukama školovanih ljudi. Intelektualni svakako jeste. Ukoliko bi postojala sretna simbioza i integracija ova dva kapitala to bi bio najbolji odgovor izlaska države iz krize'', navodi Tufekčić.

Ukoliko se navedena integracija intelektualnog i finansijskog kapitala u Bosni i Hercegovini ne dogodi, ideje Fikreta Alića, ali i drugih inovatora put do tržišta mogle bi potražiti u nekoj drugoj zemlji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: