{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nova marka HP Mostar s motivom necane čipke

F
9.10.2015. u 10:22
3
13
Nova marka HP Mostar s motivom necane čipke
3
U povodu Svjetskoga dana pošte 9. oktobra, Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je prigodnu poštansku markicu "Etnološko blago – Necanje" u arku od 9 maraka (slijepi tisak), žig i omotnicu prvog dana (FDC).


Dizajn izdanja potpisuje Tvrtko Bojić, markica je nominalne vrijednosti 3,60 maraka, štampana je u štampariji Zrinski u Čakovcu i u poštanskom se prometu koristi od 9. oktobra 2015. godine.

Prve čipke nastaju u razdoblju renesanse, jednom od najkreativnijih razdoblja u književnosti i umjetnosti. Osnovne tehnike izrade su šivanje iglom, čipka na iglu koja nastaje na širem području Mediterana, i preplitanje niti pomoću batića, čipka na batiće koja se razvila u Belgiji. Žene u Bosni i Hercegovini su različitim čipkarskim tehnikama ukrašavale odjeću i druge rukotvorine u prošlosti. Prelijepe čipke mogle su se vidjeti po dvorovima bogatog plemstva, a prva poznata vezilja koja se spominje je kraljica Katarina Kosača Kotromanić.

Jedna od takvih čipkarskih tehnika je necanje, izrada čipke pomoću drvenog okvira i posebne igle. U BiH je izrada necane čipke specifična za nekoliko sela općine Orašje u Bosanskoj Posavini, a umijeće izrade prenosilo se s koljena na koljeno. Zbog toga ima posebnu vrijednost jer njena ljepota svjedoči o našoj bogatoj kulturnoj tradiciji. Izrada ove čipke u BiH danas se organizirano uči u Udruzi žena iz KUD-a "Ravnica" iz Oštre Luke i Boka.

Motiv za markicu preuzet je s čipke iz fundusa Etnografske zbirke Samostana - duhovnog centra "Karmel svetog Ilije" na Buškom jezeru, koji se osobito zalaže za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH, ističu iz HP Mostar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: