BiH
0

Nova marka HP Mostar s motivom antičkog kompleksa u Rivinama kod Stoca

FENA
Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je redovitu poštansku markicu "Arheološko blago 2015. - Antički kompleks u Rivinama (Stolac)" u arku od 20 maraka, žig i omotnicu prvoga dana (FDC), priopćeno je iz te pošte.

Autor likovnog rješenja je Ivica Madžar, markica je nominalne vrijednosti 0,10 KM i štampana je u štampariji "Zrinski" u Čakovcu, a u prometu je od danas.

Općina Stolac bogata je kulturnim ostacima iz antičke prošlosti o čemu svjedoči i kompleks u naselju Rivine, na lokalitetu Crkvina. Arheološka istraživanja tog područja proveli su od 2011. - 2014. studenti Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta u Mostaru pod vodstvom prof. dr. Brunislava Marijanovića. Tom prilikom oni su otkopali kasnoantički kompleks iz 5. - 6. stoljeća koji se sastoji od sakralnoga i gospodarskog zdanja.

Od ranokršćanske crkve istražena je dobro očuvana krstionica, dijelovi kamenoga crkvenog namještaja, velika kasnoantička grobnica na svod i drugi grobovi unutar crkve i oko nje. U jednoj prostoriji pronađena je preša za preradu vina ili maslina, slična onima u Mogorjelu i Višićima. Pojedini dijelovi objekata vrsno su očuvani i to kruništa zidova, zidna pročelja i podnice. Uz to, otkriven je izvjestan broj sitnog pokretnog arheološkog materijala, među kojim je i fragmenata stakla bočica.

"Nakon stručne ekspertize nalaza bit će moguće govoriti detaljnije o sadržaju i namjeni otkopanih objekata. Na kraju je izvršena konzervacija istraženog kompleksa, što će doprinijeti njegovu očuvanju i korištenju u turističke i edukativne svrhe", navodi se u saopćenju.