BiH
0

Nova komisija o stradanjima u Sarajevu?

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) danas u Sarajevu razmatra informaciju Vijeća ministara BiH u vezi s radom državne Komisije za ispitivanje istine o stradanjima Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja i ostalih u Sarajevu od 1992. do 1995. godine.

U informaciji se navodi da je ova komisija formirana odlukom Vijeća ministara BiH 25. maja 2006. godine s mandatom od 12 mjeseci. Komisija je prema odluci bila dužna dostavljati periodične izvještaje svaka tri mjeseca, a završni izvještaj u roku od 12 mjeseci od dana formiranja.

Kako se navodi u informaciji, nakon isteka mandata Komisija nikada nije dostavila izvještaj koji je u skladu s njenim poslovnikom o radu.

S obzirom na to da Komisija nikada nije proslijedila usaglašeni izvještaj o radu do danas se nisu stekli uvjeti da Vijeće ministara BiH razmatra ovaj materijal, navodi se u informaciji.

Imajući u vidu da Komisija nije izvršila nijednu obavezu koja joj je dana u nadležnost i da joj je istekao mandat 25. maja 2007. godine u informaciji se predlaže da Parlamentarna skupština BiH formira novu komisiju s jasnim mandatom da bi konačno ovo pitanje bilo riješeno.