BiH
3

Nova klizišta u Banovićima, Kalesiji, Tuzli i Teočaku

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Općini Banovići u posljednja 24 sata prijavljena su 32 nova klizišta, a u općina Kalesija 31 novo klizište - informacija je Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskgo kantona.

Putna komunikacija Kalesija - Jelovo Brdo - Gojčin je u prekidu i dalje zbog pada mosta u rijeku Spreču.

Pod vodom je još 100 ha poljoprivrednih površina. Ukupan broj ljudi koji su evakuiranih iz Horozovine, Paraća i Ibralića je 130 osoba koje su smještene u kasarnu Dubrave i 57 osoba koje su smještene kod rodbine i prijatelja.

Dopremljena je i voda za piće cisternom u naselje Hrasno.

U općina Teočak je ukupno prijavljeno 87 klizišta, gdje je ugroženo 48 stambenih objekata. Totalno je uništeno sedam stambenih i 15 pomoćnih objekata.

Na području općine Sapna u toku noći nije bilo novih klizišta niti bilo kakvih promjena. Ukupan broj klizišta je 120, gdje je ugroženo oko 245 objekata. Iselilo se 97 porodica s oko 335 članova.

Oružane snage BiH su dostavile cisternu pitke vode u naselje Vitinica, a 20 vojnika s alatom upućeno je u naselje Nezuk. Jedan kamion sa životnim namirnicama je istovaren na punktu u Sapni.

Prema informaciji iz Operativnog centra Tuzla, prijavljeno je šest klizišta u proteklih 12 sati u naseljima Solina, Ivanovići, Gornji Čaklovići, Slavinovići, Mihatovići, Dokanj.

U Lipnici su ugrožena četiri stambena objekta. U Siminom Hanu klizište je krenulo prema kućama, a u Hukićima je ugrožen jedan stambeni objekt i stub javne rasvjete. U Grabovici je klizište odvuklo rezervoar s kojeg se napaja pet kuća.

U Mejdanu je klizište prouzrokovalo pucanje ceste, nagnulo voćke i prijeti kućama.

Ukupan broj prijavljenih klizišta operativnom centru Gradačac je 165, a klizišta obilaze tri stručna tima. Iseljeno je 35 stambenih objekata sa ukupno 120 osoba. Cisternama se dostavlja pitka voda za naselja Zelinja Srednja, Vučkovci, Srnice D. i G.

U toku jučerašnjeg dana 33 porodice sa područja općine Šamac smještene su na području općine Gradačac. Snabdijevanje vodom stanovnika ove općine je uredno.

Za naselja Domažići i Novalići dostava vode za piće vrši se cisternama.

Na području općine Lukavac aktivirano je 155 klizišta od čega 58 ugrožava direktno stambene objekte. Iz 15 objekata je izvršena evakuacija 60 osoba. Broj klizišta koja ugrožavaju infrastrukturne objekte je 66, a 31 klizište se nalazi na poljoprivrednoj površini.

U općina Gračanica u toku noći nije bilo prijava novih klizišta, dokm je u općini Srebrenik Vatrogasna jedinica u protekla 24 sata imala pet intervencija i to dvije na dostavi pitke vode u MZ Potpeć i MZ Brda i tri intervencije na crpanju vode.

Na području općine Doboj Istok u toku noći nema novih klizišta niti bilo kakvih promjena.

Vodostaj na brani HA Modrac u 9 sati iznosio je 200,72 m.n.m. Tačka preljeva je 200 m.n.m., što znači da je visina preliva 72 centimetra. Vodostaj opada 1 - 2 cm na sat.

Tokom protekla 24 sata na UKC Tuzla nije bio slučajeva hospitalizacije zbog posljedica klizišta ili poplava na području Tuzlanskog kantona.

Stanje elektroenergetskih objekata na području Tuzlanskog kantona je normalizovano. Bez napajanja električnom energijom ostala su samo područja s kojih se još nije povukla voda, kao i područja s aktivnim klizištima.

Bez snabdijevanja električnom energijom je oko 600 kupaca na području ovog kantona u općinama Tuzla, Lukavac,Teočak Kalesija i to - u općini Tuzla u naseljima Orašje, Cerik, Crno Blato, Toromanovići i Cviljevina, općini Lukavac u naselju Krtova, općini Teočak u naselju Obršine te općini Kalesija u naselju Parači.