Bijeljina
0

Nova hapšenja i pretresi u slučaju CIPS

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U okviru istrage o zloupotrebama u sistemu za izdavanje ličnih karata izvršena su dodatna hapšenja i pretresi, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U akciji koja je počela jutros oko 5.00 sati, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, istovremeno su uhapšene tri osumnjičene osobe i izvršen je pretres nekoliko privatnih i službenih objekata po nalozima za pretres koje je izdao Sud Bosne i Hercegovine.

Dvije osumnjičene osobe rade na rukovodećim mjestima CJB Bijeljina kao policijski službenici, dok treća uhapšena osoba nije policijski službenik.

Osim toga, još dvije osumnjičene osobe (jedan policijski službenik iz MUP-a Republike Srpske u Banja Luci i jedan policijski službenik iz CJB Bijeljina, obojica na rukovodećim pozicijama), pozvani su u Tužilaštvo BiH na saslušanje u svojstvu osumnjičenih, ali nisu uhapšeni.

Ova posljednja akcija dio je istrage koja je u toku, a koju provodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, Posebni odjel za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju. Akciju je provela SIPA i Policija Distrikta Brčko, uz potporu MUP-a RS i drugih policijskih organa, a zbog prijave o zloupotrebi bosanskohercegovačkog sistema za izdavanje ličnih karata od strane korumpiranih službenika i njihovih saradnika u nekoliko gradova BiH.

Akcija je posebno usmjerena na istragu protiv osoba koja se sumnjiče za pružanje pomoći osobama koje su optužene od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Policijska misija Evropske unije (EUPM) u BiH, podržala je provođenje akcije u kojoj ima savjetodavnu ulogu, kako na nivou planiranja u glavnom uredu, tako i u okviru aktivnosti na terenu.

U ovoj fazi ne možemo otkriti više pojedinosti o ovom predmetu jer ispitivanje jednog broja osumnjičenih tek slijedi, a još uvijek se prikupljaju dokazi.

Ove osobe se sumnjiče za učinjenje krivičnih djela:

  • organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. KZ BiH
  • pomoć osobi optuženoj od strane Međunarodnog krivičnog suda, iz člana 233. stav 1. KZ BIH,
  • krivotvorenje isprave, iz člana 377. stav 1. KZ RS
  • zloupotreba službenog položaja ili ovlasti, iz člana 347. stav 1. KZ RS
  • podstrekavanje, a krivično djelo povrede tajnosti postupka iz člana 237. stav 2, u vezi sa članom 30. KZ BiH.