Jelena Ravlija
0

"Nova gripa vjerovatno neće zaobići ni BiH"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Ni BiH vjerovatno neće ostati pošteđena nove gripe, jer je činjenica da se svaki dan bilježi novi broj oboljelih od ove bolesti - izjavila je šef Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH (FBiH) Jelena Ravlija.

"Vjerovatno je da će se virus nastaviti širiti, naročito jer ulazimo u sezonu povećanog kretanja ljudi i robe. Mora biti intenziviran nadzor i rano otkrivanje", rekla je Ravlija u intervjuu za "Nezavisne novine".

Ona je istakla da je suština u ovoj fazi što prije otkriti slučaj oboljenja od svinjske gripe, kako bi se ograničilo i zaustavilo širenje virusa.

Govoreći o epidemiološkom stanju u FBiH, Ravlija je rekla da je evidentan porast broja oboljelih od bruceloze, gdje "držimo neslavni rekord".

"Registrovanje i sporadičnih slučajeva bruceloze u zemljama u okruženju predstavlja znak za alarm, a kod nas se sve dobrim dijelom svelo na statistiku i registrovanje novih slučajeva", rekla je Ravlija.

Ona je istakla da je u FBiH dosta oboljelih i od tuberkuloze, ali da se bilježi opadanje broja oboljelih, zahvaljujući aktivnostima koje se provode kroz Globalni fond za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije.

Govoreći o vakcinisanju u FBiH, Ravlija je istakla da od primarnih nedostaje vakcina protiv hemofilus influence tip B (HIB), koju BiH dobija posredstvom UNICEF-a.

"Problem je nastao zbog odobrenja oslobađanja od carine kod uvoza cjepiva. Nadamo se da će u nekoliko narednih dana vakcine biti na raspolaganju", rekla je Ravlija.

Ona je istakla da među vakcinama koje kupuje Vlada FBiH, nedostaju vakcine za dodatno vakcinisanje protiv dječije paralize, Di-Te acelularnog pertusisa koje dijete prima u petoj godini, te difterije i tetanusa za odrasle, koje prima u završnom razredu osnovne škole.

"Novac je osiguran, tender priveden kraju. Ako ne bude žalbi, krajem ovog ili početkom narednog mjeseca vakcine će doći", rekla je Ravlija i dodala da je prvobitno bilo planirano 2,5 miliona KM za nabavku vakcina, ali je vrlo vjerovatno da će suma biti prekoračena, jer su vakcine sve skuplje.

Ravlija je istakla da je tender raspisan kasnije, nego što je trebalo, jer u posljednjem kvartalu 2008. godine, novac je bio upitan, ali je osiguran početkom ove godine.