{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Notarske usluge u RS-u umanjene u prosjeku za 10 posto

F
7.4.2011. u 09:55
0
2
Notarske usluge u RS-u umanjene u prosjeku za 10 posto
0
Notarske usluge u RS-u umanjene u prosjeku za 10 posto
Džerard Selman
Ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman donio je podzakonske akte na Zakon o notarima kojima bi notarske usluge mogle biti umanjenje za oko 10 posto.
“Donošenjem navedenih podzakonskih akata, ministar pravde je cijenu notarskih usluga sveo u realne okvire, vodeći računa o ekonomskoj situaciji pravnih i fizičkih osoba u RS-u”, saopćeno je danas iz resornog ministarstva.

“Novina u ovom pravilniku se odnosi, prije svega, na to da notar ne može naplaćivati ovjeru isprava koje su mu koristile kod sačinjavanja notarske isprave, što su, zbog nejasnoće sada važećeg pravilnika o radu notara, mnogi notari koristili i na taj način naplaćivali notarske usluge za koje se ukazuje da nisu potrebne”, navodi Selman.

Izmjenama i dopunama Zakona o notarima, notarskoj obradi ne podliježu osnivački akti javnih preduzeća, čiji su osnivači Vlada RS-a ili lokalne samoupravne zajednice, kao i ugovori o prometu vlasništva ili drugih stvarnih prava, u kojima se kao stranke pojavljuju.

“Zbog složene ekonomske situacije, značajno je smanjen broj notarski obrađenih isprava (osnivački akti privrednih društava, promet nekretnina i drugih stvarnih prava), što u mnogome utiče i na smanjeni prihod notara”, zaključuje ministar pravde RS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: