Ispunjeni postavljeni ciljevi
1

Notarska služba RS-a uspješno vodi borbu protiv sprečavanja pranja novca

SRNA
Notarska služba Republike Srpske je za pet godina rada u velikoj mjeri ispunila postavljene ciljeve - spriječene su mnoge negativne pojave u oblasti prometa nekretnina, osnivanja fiktivnih privrednih društava, a država je legitimno naplatila poreze i druge javne prihode.

Putem notarske službe uspješno se vodi borba protiv sprečavanja "pranja" novca u onim oblastima za koje su nadležni notari, saopšteno je iz Notarske komore Republike Srpske povodom pete godišnjice postojanja notarijata u RS-u, koja se navršava sutra.

"Notari i notarske kancelarije su stručno i materijalno tehnički osposobljeni za obavljanje svojih nadležnosti i spremni za dodjelu novih nadležnosti, naročito za vođenje određenih vanparničnih postupaka, korištenje novih tehnologija, te za omogućavanje elektronske komunikacije između notara i javnih registara, sudova drugih državnih organa", navodi se u saopćenju.

U Notarskoj komori ističu da bi se na taj način dodatno rasteretili sudovi i javna uprava, povećao stepen pravne sigurnosti, postigla sigurna, brza i ekonomična usluga za građane i poslovne subjekte.

Notarska služba je javna služba, a notarske isprave su javne isprave sa punom dokaznom snagom, tako da se mogu izvršavati kao pravosnažne sudske presude bez vođenja parničnog postupka. Sve to notarskim ispravama daje poseban kvalitet i veoma značajno mjesto u pravnom prometu u BiH i u pravnom prometu sa inostranstvom.

Propisi o notarskoj službi u BiH pripremani su i doneseni u okviru reforme zakonodavstva radi pristupanja evropskim integracijama, a na preporuku institucija EU da zemljama u tranziciji poveća stepen pravne sigurnosti i rastereti pravosuđe, podsjećaju iz Notarske komore Republike Srpske.

Na području Srpske i cijele BiH uveden je latinski tip notarijata, a odredbe zakona o notarima u oba entiteta i Brčko distriktu su usklađene. Latinski tip notarijata postoji u 21 državi EU i 84 zemlje svijeta.

Nadležnosti notara, između ostalog, su notarska obrada isprava o pravnim poslovima koji za predmet imaju prenos ili sticanje vlasništva i drugih stvarnih prava na nekretninama, obrada isprava o pravnim poslovima iz nasljednog prava, te o pravnim poslovima iz porodičnog prava.

Notari su nadležni i za obradu isprava o pravnim poslovima iz privrednog prava, ovjere fotokopija/prepisa svih vrsta isprava, ovjere potpisa na privatnim ispravama i drugih poslovi koji su zakonom stavljeni u nadležnost notara.

U notarskim kancelarijama u Republici Srpskoj zaposlen je 61 notar.

Notarska komora Republike Srpske osnovana je 2008. godine i predstavlja notare kod nadležnih organa vasti, čuva ugled, čast i prava notara i stara se da notari savjesno i odgovorno i u skladu sa zakonom obavljaju službu notara.

Notarska komora Republike Srpske ostvaruje saradnju sa akademskom i stručnom zajednicom, učestvuje u organizaciji seminara, suorganizator je Oktobarskih pravničkih dana i daje svoj doprinos prilikom izmjena i dopuna postojećih zakonskih propisa, kao i u donošenju novih.