BiH
0

Notarska komora FBiH obilježila godišnjicu djelovanja

FENA
"Notari su uspjeli ostvariti većinu ciljeva i poslova u skladu sa evropskim propisima stavljenim pred notarsku službu pri njenom osnivanju, te je Notarska komora Federacije BiH uspješno uključila ovu službu u pravni sistem Federacije BiH", kazao je danas u Sarajevu predsjednik Notarske komore FBiH Sefedin Suljević.

Suljević je, u izjavi medijima nakon završetka redovne godišnje skupštine Notarske komore FBiH, istaknuo da Komora ove godine obilježava drugu godišnjicu od osnivanja te da je u tom periodu ostvarila značajne rezultate na rasterećenju sudskih procesa i ostvarivanju brzine, ekonomičnosti i pravne sigurnosti građana.

Značajni su efekti postignuti na planu sigurnosti u oblastima za koje su notari nadležni. To se prvenstveno odnosi na oblast prometa nekretnina i upisa stvarnih prava u zemljišne knjige te oblast privrednih društava.

Obezbjeđena je i ažurirana gruntovnica te sređenija oblast nekretnina, što stvara sigurniji ambijent za strana ulaganja.

"Sve afere koje su se dešavale prije uvođenja notarijata su nestale, nadipisarstvo odnosno takozvano crno tržiše kojim je država mnogo bila oštećena u pogledu javnih prihoda, je također nestalo. Sada imamo ogromno ubiranje javnih prihoda u korist države na temelju vršenja notarske službe", kazao je.

On je naglasio da više ne postoje ni "fantomske firme i kriminal vršen u vezi s njima. Također, sudovi i organi uprave u jednom su dijelu rasterećeni, što je u skladu sa evropskim standardima smanjenja troškova administracije.

Na primjer, sudovi su za jednu godinu rasterećeni sa 7.000 slučajeva hipoteka i određenih ovjera te mnogih sporova u oblasti nekretnina.

Notarska komora FBiH, zaključio je Suljević, planira u budućnosti realizirati još mnoge projekte.

Notarska komora Federacije BiH osnovana je 4. maja 2007. godine.