Vanredno zasjedali
16

Notarska komora FBiH: Nismo sudjelovali u pripremi prednacrta zakona o notarskoj službi

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U subotu je u Sarajevu održana vanredna sjednica Skupštine Notarske komore FBiH, a na dnevnom redu bila je diskusija o Prednacrtu Zakona o notarskoj službi kojeg je izradilo Federalno ministarstvo pravde i to kao potpuno novi zakon kojim se uređuje ova oblast u Federaciji BiH.

Skupština Notarske komore FBiH je jednoglasno usvojila zaključak kojim se Federalnom ministarstvu pravde ukazuje na propuste u postupku pripreme Prednacrta novog zakona s obzirom na to da predstavnici Notarske komore FBiH kao članovi radne grupe koju je imenovalo Ministarstvo, nisu sudjelovali u pripremi prednacrta zakona o notarskoj službi FBiH.

Članovi skupštine NK su također istakli da će dati prijedloge, sugestije i primjedbe na dostavljeni PRednacrt uvažavajući iskustva koji notari imaju u radu od 2007. godine od kada su prvi notari počeli s radom u FBiH te da su spremni sudjelovati u argumentovanoj stručnoj raspravi sa ciljem donošenja što boljeg zakona koji će zaštititi kako notarsku službu tako i interese građana i pravni sistem u FBiH.

Notarska komora je stava da je neophodno implementirati presude Ustavnog suda FBiH koje se odnose na notarsku službu, ali istovremeno sačuvati dostignuti nivo pravne sigurnosti koji je postignut uvođenjem latinskog tipa notarijata u BiH te je tom prilikom posebno značajno voditi računa o tome da propisi koji uređuju notarsku službu budu harmonizirani na prostoru cijele države što je od posebnog značaja za evropski put BiH.