{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nostalgija na ulicama Sarajeva: Putovanje kroz vrijeme tramvajem iz 1895.

12.8.2014. u 12:35
175
66
Nostalgija na ulicama Sarajeva: Putovanje kroz vrijeme tramvajem iz 1895.
175
Oduševljeni građani i gosti Sarajeva mobitelima su fotografisali zanimljiv tramvaj koji se danas u 11 sati pojavio na šinama na relaciji od Željezničke stanice do Baščaršije.
Šinsko vozilo domaće proizvodnje sa 16 sjedećih mjesta i desetak mjesta za stajanje predstavlja novu turističku ponudu za koju su se pobrinuli Ambasada Mađarske u našoj zemlji i Javno komunalno preduzeće – Gradski saobraćaj Sarajevo (GRAS).

Tramvaj "Nostalgija" vozi dugogodišnji radnik GRAS-a Salih Mašnić koji je za tu priliku odjeven u narodnu nošnju.

Nostalgija prema nekadašnjem vremenuDa Sarajevo zauzima posebno mjesto u poretku evropskih gradova posvjedočio je ambasador József Pandur istakavši da Mađarska podržava ulazak BiH u Evropsku uniju i izrazivši nadu da će uz podršku njegove zemlje to uskoro i dogoditi.

"Ovaj naziv smo izabrali jer se nadamo da Sarajlije gaje nostalgiju prema tom periodu", poručio je ambasador Mađarske.

Avdo Vatrić, v. d. direktor GRAS-a je rekao da mu je zadovoljstvo što će ovaj tramvaj kružiti Sarajevom, te je uvjeren da će na taj način obogatiti turističku ponudu podsjetnikom na vremena kada smo živjeli u zajedničkoj državi.

U planu muzej tramvajaOvo je replika prvog električnog tramvaja koji je 1895. godine izrađen u Austro-Ugarskoj, a u Sarajevu je urađena probna vožnja.

"Pošto nismo imali originalne dokumentacije tramvaj smo uradili na osnovu priča naših uposlenika i drugih podataka koje smo mogli pronaći. Mislim da smo napravili zanimljiv muzejski eksponat za našu firmu", kazao je za Klix.ba rukovodilac sektora tramvajskog saobraćaja u GRAS-u Esad Mujagić

Urađena je namjenska konstrukcija i upravljanje je prilagođeno našim uslovima.

Čas historije u toku vožnjeOtkrio je da je u budućnosti u planu otvaranje muzeja tramvaja.

"Već imamo spremno nekoliko tramvaja, te se nadamo da ćemo za nekoliko godina napraviti i muzej u našem gradu. Mislim da to Sarajevo zaslužuje. Sljedeće godine je 130 godina od prvog električnog tramvaja", dodao je.

U narednih mjesec dana tramvaj će na liniji 1 saobraćati svakodnevno od 10 do 12 sati i od 18 do 20 sati. Cijena karte i za ovaj tramvaj košta 1,60 KM.

Putnici za vrijeme vožnje imaju mogućnost da pogledaju jedinstvene fotografije Sarajeva, Budimpešte, Praga i Beča sa početka stoljeća, ali i da poslušaju audio turistički vodič na našem i engleskom jeziku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: