BiH
0

Nosioci stanarskih prava na nacionaliziranim stanovima traže Lajčakovu intervenciju

FENA
Udruženje građana za zaštitu nosilaca stanarskih prava na nacionaliziranim i privatnim stanovima "Dom" obratilo se, u ime više hiljada građana, visokom predstavniku za BiH Miroslavu Lajčaku sa zahtjevom da zaštiti njihova prava na dom, ravnopravnost pred ustavom i zakonom te omogući pravo na otkup stanova u kojima žive.

UG "Dom" podsjeća da je Predstavnički dom jednoglasno usvojio Izmjene i dopune Zakona o otkupu stanova na kojima postoji stanarsko pravo i time proveo odluku Ustavnog suda Federacije BIH gdje su svi stanari izjednačeni pred zakonom, odnosno poništio i stavio van snage stavove 3. i 4. čl. 47. čime bi stanari u bivšim stanovima vakufa, legata i zadužbina mogli otkupiti stanove.

"Na Klub Bošnjaka i klub Hrvata u Dom naroda napravljen je pritisak od reisa Mustafe Cerića, muderisa Nezima Halilovića i kardinala Vinka Puljića, pa Spomenuti zakon već više od 120 dana čeka na izjašnjavanje", navodi se.

Iz UG "Dom" podsjećaju da je za 23. april predviđeno stavljanje Zakona na dnevni red kao posljednja petnaesta tačka, te je "očigledno da se o Spomenutoj tački Dom naroda neće izjasniti".

U međuvremenu, navode iz UG "Dom", predlagač Zakona Vlada FBiH prihvatila je dodatne amandmane Kluba Bošnjaka koji pored zamjenskih stanova, predviđa za fiskalnu godinu sumu od sedam miliona KM za izgradnju novih stambenih jedinica u Nedžarićima.

"Molimo Vas da poduzmete konkretne korake u vezi s miješanjem vjeskih zajednica na rad poslanika, a vjerske zajednice pozivamo da se više bave duhovnom izobrazbom te da brinu za ljude i njihov bolji život. Nemojte dozvoliti da jednog dana BiH bude onemogućen ulazak u Evropsku uniju jer u slučaju ne ostvarenja naših prava bit ćemo prisiljeni poslati žalbu Evropskom komitetu zbog neprimjenjivanja člana 6. stav 1. Konvencije o zaštiti ljudskih prava i ostalih sloboda", navodi se u pismu.

"Moramo vas upozoriti na rad VSTV i Opštinskog suda u Sarajevu, s predsjednikom Goranom Salihovićem na čelu koji je ranije na nezakonit način građanima onemogućio upis otkupljenih stanova u zemljišne knjige, te se protivi preporuci Ministarstva pravde i Feliksa Vidovića da ovjeru potpisa prilikom otkupa nacionaliziranog stana vrši Opštinski sud, a ne notari. Na taj način su građani izloženi plaćanjima i do 300 KM, a ovjera potpisa na sudu je 15 KM", kaže se dalje u pismu upućenom visokom predstavniku.

Iz UG "Dom" posebno napominju da uknjižbu i ovjeru potpisa provode svi općinski sudovi u BiH osim Općinskog suda u Sarajevu.

"Molimo vas da formirate neovisni tim eksperata koji će ispitati sve ove navode i uskoro poduzeti konkretne poteze. Nadamo se da OHR pomno prati dešavanja u Domu naroda Federacije BiH, te da će njegovi predstavnici biti prisutni na sutrašnjoj sjednici", kaže se na kraju pisma UG ”Dom” visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku.