BiH
0

Nosioci najviših ratnih priznanja prihvataju umanjenje prinadležnosti

FENA
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Danas je, u 15 sati, u Kabinetu premijera Federacije BiH održan radni sastanak sa Upravnim odborom Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja.

Sastanku su, uz premijera, prisustvovali i resorni ministar.

Tema sastanka su bili Zaključci Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH od 2. oktobra.

Na sastaku je zaključeno:

  • Da Zakon o dobitnicima najviših ratnih priznanja neće biti predmetom razgovora sa Svjetskom bankom kada se radi o njegovom ukidanju, odnosno da isti ostaje na snazi i u primjeni, kako je i odlučeno 17.09.2009. godine na sjednici Vlade Federacije BiH.

  • Obzirom da je Vlada Federacije BiH izvršila umanjenje plaća izabranih funkcionera, kao i svih budžetskih korisnika u iznosu većem od 10%, predstavnici Saveza prihvataju i umanjenja svojih naknada koja takođe iznose više od 10%.

  • Premijer Federacije podržava rad i napore resornog ministra Zahida Crnkića, dok Savez i dalje ostaje pri tome da se ispoštuje Zaključak o smjeni ministra.

  • Zajednički stav jeste da se provede sveobuhvatna i rigorozna revizija u oblasti boračko-invalidske zaštite kao i u drugim sferama društvenog života, te da tako dobijeni podaci o reviziji budu dostupni Savezima (udruženjima).

Zaključeno je da treba intenzivirati razgovore u naredna dva mjeseca između resornog ministarstva i Predsjedništva Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja koji će omogućiti Vladi potpisivanje Sporazuma sa Svjetskom bankom vezano za dodjelu 185 miliona dolara od čega je 100 miliona dolara pomoć budžetima, 70 miliona dolara za kreditiranje zapošljavanja u malim i srednjim preduzećima i 15 miliona dolara za socijalne reforme.

Zaključeno je i da je neophodno raditi na zaštiti digniteta nosilaca najvećih ratnih priznanja, saopćeno je iz Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH.