1.194 osobe
27

Nosioci javnih funkcija u Kantonu Sarajevo posjeduju imovinu procijenjenu na 85 miliona KM

S. Š. U.
Izvještaj o imovini javnih funkcionera bit će prezentiran Skupštini KS (Foto: I. Š./Klix.ba)
Izvještaj o imovini javnih funkcionera bit će prezentiran Skupštini KS (Foto: I. Š./Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo će na Trećoj radnoj sjednici koja će biti održana 27. januara razmatrati i informaciju o provođenju postupka provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija.

Izvještaj skupštini podnosi Ured za borbu protiv korupcije KS na osnovu zakona iz 2019. godine koji propisuje da je obaveza osoba koje obavljaju javne funkcije da prijave svoju imovinu kako bi se spriječilo koruptivno djelovanje i zaštitio integritet sistema.

Tokom 2022. godine Ured je zaprimio prijave imovine po svim osnovama, što su imovina koju su te osobe imale prilikom preuzimanja dužnosti, a podrazumijeva se i da imovinu prijavljuju godišnje te nakon što se okonča njihov mandat.

To su zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo, vijećnici u gradskom vijeću i u općinskim vijećima kao i premijer kantona te članovi vlade, gradonačelnik i općinski načelnici, ali i direktori kompanija, agencija, fondova i generalno javnih ustanova koji se imenuju na mandatni period.

Ukupno je 1.194 takvih pojedinaca, od čega su 846 osobe nosioci izvršnih funkcija, 346 izabrani dužnosnici te 2 osobe na funkciji savjetnika.

Prijava imovine nosioca javnih funkcija sadrži informacije o pravu vlasništva na nepokretnim stvarima u zemlji i inostranstvu.

"Ukupna pretpostavljena vrijednost prijavljene nepokretne imovine 1194 nosioca javnih funkcija koji su u 2022. godini prijavili imovinu je 85.625.936,86 KM", navedeno je u izvještaju Ureda za borbu protiv korupcije.

Pored toga, prijava imovine nosioca javnih funkcija sadrži i informacije o vlasništvu nad pokretnim stvarima koje moraju biti prijavljene u BiH i inostranstvu ukoliko je njihova vrijednost veća od 5.000 KM.

Vrijednost takve imovine nosioca javnih funkcija u Sarajevu u 2022. godini iznosi preko 16 miliona KM.