Impresivno dostignuće
26

Norvežanka Kristin Harila i Tanjen Sherpa za tri mjeseca osvojili 14 najviših vrhova svijeta

S. Š.
Kristin Harila i Tenjen Sherpa (Foto: Facebook)
Kristin Harila i Tenjen Sherpa (Foto: Facebook)
Norveška penjačica Kristin Harila i Tenjen (Lama) Sherpa pohodili su 14 najviših planinskih vrhova svijeta za samo tri mjeseca.

Prema riječima direktora ekspedicije Seven Summit Treks-a, Kristin i Tenjen su se 27. jula oko 11:30 po nepalskom vremenu popeli na drugi najviši vrh svijeta i postali najbrži penjači koji su tako završili 14 vrhova iznad osam hiljada metara nadmorske visine.

"Uradili su to za tri mjeseca", potvrdio je direktor.

Kristin je zajedno sa Sherpom sa sjedištem u Makaluu osvojila G1 18. jula i Broad Peak 23. jula. Također su se popeli na 13. najvišu planinu svijeta, G2 15. jula, dok je dvojac stajao na vrhu Nanga Parbat 26. juna.

Prema riječima menadžera SST-a Thaneswara Guragaija, osvojili su vrhove svih 14 planina preko osam hiljada metara za samo 92 dana.

Ranije su se popeli na planinu Manaslu 10. juna, kao i na planinu Anapurnu petog juna i planinu Dhaulagiri 29. maja. U potrazi za vrhom na svih 14 najviših planina na svijetu, višestruki rekorderi penjali su se na Mont Everest i Lhotse 23. maja. Dvojac se također popeo na Kančendžangu 18. maja.

Kristin je zajedno sa Tenjenom započela svoj ambiciozni projekat od 14 vrhova penjanjem na Mt. Šišapangma 26. aprila.

Zatim su se trećeg maja popeli na planinu Čo Oju na Tibetu, onda su 15. maja osvojili planinu Makalu, a sada su Kristin i Tenjen oborili najbrži rekord Nirmala Purje koji se popeo na svih 14 vrhova uključujući prave vrhove na planinu Manaslu i planinu Dhaulagiri za dvije godine i pet mjeseci i 15 dana.

Kristin (37), koja drži više rekorda najbržeg penjanja, već je postala prva žena penjač koja je ostvarila najbrži uspon na 14 vrhova iznad osam hiljada metara za samo godinu i pet dana, podaci su Seven Summit Treksa. Za još jedan rekord, Kristin mora da se popne na Cho Oyu i Shishapangmu na Tibetu kako bi dvaput završila svih 14 vrhova.