"Ostat ćemo Norvežani"
0

Norveški ambasador Braathu: Hvala građanima BiH

FENA
Jan Braathu
Jan Braathu
Norveški ambasador u Bosni i Hercegovini Jan Braathu zahvalio je bh. građanima za sućut koju su oni iskazali povodom teške tragedije koja je prije sedam dana pogodila Norvešku usljed terorističkih napada u Oslu i na otoku Utoya.

"Prošla je sedmica od užasnog čina terorizma koji je potresao Norvešku prošlog petka, 22. jula. Bila je ovo teška sedmica za sve Norvežane. Osjećaj tragedije i gubitka povećava se dok gledamo slike mladih žrtava i slušamo priče preživjelih. I bombaški napad na zgradu centralne vlade i ubistva u Omladinskom kampu na otoku Utoya napadi su na demokratski sistem Norveške i same vrijednosti koje tvore osnovu našeg društva", kazao je norveški ambasador.

On je rekao da "nas ovi napadi podsjećaju da je ekstremizam prisutna opasnost koja prijeti da poremeti naš način života".

"Nadam se da ćemo iz ove tragedije bolje razumjeti da trebamo biti zajedno u odbrani demokratskih vrijednosti, ljudskih prava, građanskih sloboda i vladavine zakona. Moramo stajati zajedno, ujedinjeni u vjeri u vrijednosti i njihovoj odbrani", istaknuo je Braathu.

Dodao je da je od suštinske važnosti održati društveni dijalog i ponovo potvrđivati vrijednosti uzajamnog poštovanja, prihvatanja i otvorenosti u odnosima koje imamo i unutar svojih država i između njih.

"Premijer Stoltenberg je naglasio da ćemo se nositi s ovim napadom na naše demokratsko društvo s još više demokratije i još više otvorenosti. Odbijamo dopustiti ovakvim napadima da promijene naš način života u Norveškoj. Svi Norvežani su ujedinjeni u ovome. Uvjeravam vas, kao što je rekao ministar vanjskih poslova Store, i dalje ćemo biti prepoznati kao Norvežani. Ostat ćemo 'Norvežani' u najboljem značenju", rekao je norveški ambasador u BiH.

"U ova najteža vremena, mi Norvežani nalazimo utjehu i snagu u sućuti, podršci i solidarnosti koju izražavaju naši prijatelji, uključujući i vas u Bosni i Hercegovini", istaknuo je.

Norveški ambasador je naveo da su izrazi sućuti stigli iz cijele BiH poslije užasne tragedije.

Ljudi su izrazili suosjećanje i pružili utjehu spontanim postavljanjem cvijeća i svijeća na ulazu u norvešku ambasadu. Veliki broj njih se upisao u Knjigu žalosti.

Zvanične delegacije sa svih nivoa vlasti, iz političkih stranaka i nevladinih organizacija također su izrazile sućut u Ambasadi.

Stiglo je puno telegrama i elektronske pošte s izrazima sćuti i suosjećanja.

Ovo izražavanje emocija i podrške je zaista utješno, naglašava norveški ambasador uz zahvalnost svim prijateljima u Bosni i Hercegovini za solidarnost s Norvežanima iskazanu zbog teškog gubitka.