{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Norveška osigurala 12,7 miliona KM za pravosuđe BiH

F
22.7.2011. u 14:41
0
0
Norveška osigurala 12,7 miliona KM za pravosuđe BiH
0
Norveška osigurala 12,7 miliona KM za pravosuđe BiH
Vlada Kraljevine Norveške osigurala je 12,7 miliona KM (oko 6,5 miliona eura), namjenjenih za realizaciju projekata u sektoru pravosuđa u BiH do 2014. godine.
Tim povodom, danas su na prigodnoj svečanosti u Sarajevu Memorandum o razumijevanju (sporazum o donaciji) između Vlade Kraljevine Norveške i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) potpisali norveški ambasador u BiH Jan Braathu i Milorad Novković, predsjednik VSTV-a BiH.

Ambasador Braathu istaknuo je značaj koji pravosudna reforma, odnosno uspostava neovisnog, odgovornog i profesionalnog pravosuđa ima za funkcioniranje demokratskih procesa i napredak uopće, te posebno kada je riječ o Bosni i Hercegovini i njenim razvojnim mogućnostima.

Istovremeno, ukazao je na važnost VSTV-a BiH kao jedne od najefikasnijih institucija na nivou države Bosne i Hercegovine, uz napomenu kako je u narednom periodu neophodno fokusirati se na postizanje višeg stepena efikasnosti bh. pravosuđa.

Ambasador Braathu, koji se nakon pet godina uspješnog službovanja u BiH vraća u domovinu, potcrtao je da je Bosna i Hercegovina zemlja ogromnih potencijala.

"Bez obzira na dešavanja u prošlosti Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal za izgradnju prosperitetne zajedničke budućnosti", poručio je Braathu na kraju mandata u našoj zemlji.

Zahvalnost u povodu izdašne norveške potpore bh. pravosuđu iskazao je predsjednik VSTV-a BiH Milorad Novković, podsjetivši da je Kraljevina Norveška imala stratešku i vodeću ulogu u reformi bh. pravosuđa još od 1998. godine.

U tom kotekstu, naglašava osobnu ulogu i zanimanje ambasadora Braathua za uspjeh pravosudne reforme u BiH, navodeći da se radi o najvećem grantu koji je VSTVBiH dosad potpisao.

Budući da je ceremonija imala i karakter oproštajne, zahvalnost norveškom ambasadoru za nesebičan angažman u BiH iskazali su i drugi čelnici pravosudnih institucija u BiH.

Kako je rečeno, grant norveške vlade bit će utrošen u naredne tri godine u skladu s prioritetima državne Strategije u sektoru pravde, a s ciljem unapređenja ukupnog funkcioniranja pravosudnog sistema u BiH.

Radi se o četiri projekta - unapređenju efikasnosti pravosuđa, upravljanja ljudskim resursima, kompletiranju baze podataka za predmete ratnih zločina i projektu podrške operativnom budžetu VSTV-a BiH.

Vlada Kraljevine Norveške je i u prethodnom periodu pružila značajnu potporu pravosudnom sektoru u Bosni i Hercegovini.

Vrijednost spomenute potpore bila je viša od 5,5 miliona eura, a ovim sredstvima finansirani su važni projekti poput rekonstrukcije Palače pravde u Sarajevu, zgrade Okružnog suda u Istočnom Sarajevu i zgrade Osnovnog suda u Modriči te projekt smanjenja broja neriješenih predmeta u sudovima, odnosno projekt saradnje između VSTV-a BiH i vodećih pravosudnih institucija u zemljama regiona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: