BiH
0

Norveška ambasada u BiH radi pod pojačanom policijskom zaštitom

FENA
Ambasada Kraljevine Norveške, jedna od tri ambasade ispred kojih su danas organizirani mirni protesti zbog objavljivanja spornih karikatura poslanika Muhammeda, danas radi, ali pod pojačanom policijskom zaštitom.

Kako je FENI potvrđeno u Ambasadi, o sigurnosti Ambasade i osoblja brinu se pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, FMUP-a, te Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Norveški ambasador u BiH Henrik Ofstad želio je da se susretne s predstavnicima grupe građana koja je organizira proteste u Sarajevu. Tako su s ambasadorom razgovorala dva učesnika protesta i tom prilikom mu uručili pismo sa svojim zahtjevima.

Ambasador Ofstad je još jednom ponovio stav norveške vlade u vezi s objavljivanjem spornih karikatura u norveškim novinama, kao što je to učinio jučer u susretima s nekim od bh. zvaničnika i reisu-l-ulemom Mustafom efendijom Cerićem.

On je istaknuo kako žali što je došlo do objavljivanja karikatura, te dodao da je organiziranje mirnih protesta način slobode izražavanja u demokratskim društvima i da je to dobra prilika da se počne dijalog u svijetu.

Za razliku od norveške ambasade, Ambasada Kraljevine Danske u Sarajevu danas ne radi.

Oko hiljadu građana danas je mirno protestiralo ispred ambasada Danske, Norveške i Francuske u Sarajevu, čime su se pridružili protestima koji posljednjih dana potresaju neke dijelove svijeta zbog objavljivanja spornih karikatura poslanika Muhammeda.