{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Norfish ostaje u BiH i ima ozbiljne izvozne namjere

F
16.5.2006. u 15:35
0
0
Norfish ostaje u BiH i ima ozbiljne izvozne namjere
0
Norfish ostaje u BiH i ima ozbiljne izvozne namjere
Kompanija Norfish Blagaj i vlasnici 70 posto kapitala tog preduzeća NBI/Norfund iz Norveške imaju namjeru i dalje raditi punim kapacitetom u BiH, iako je njihova dobra razvojna perspektiva narušena 2005. i 2006. godine pomorom ribljeg fonda, izazvanog namjerno, a potom i napadom na čuvara i namjernim puštanjem veće količine ribe iz ribnjaka, saopćio je danas u Sarajevu na konferenciji za novinare predsjednik Nadzornog odbora Norfisha Ove Grohn.
Zajedno s ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH Henrikom Ofstadom, Grohn je pozvao bh. vlasti da zaštite investicije Norveške u BiH, napomenuvši kako su štete nastale u spomenutim događanjima koštale Norfish oko 750.000 KM. Ukupna ulaganja Norveške samo u kompaniju Norfish iznose sada 7,7 miliona KM.

Prema navodima direktora Norfisha Sanela Šarića istraga u vezi s nemilim događanjima u Norfishu još je u toku i, prema njegovim saznanjima, do sada je ispitivan veći broj osoba.

Šarić je istaknuo da Norfish ima ozbiljne izvozne namjere, te da je protekle godine prodao i prateći objekt u Blagaju – restoran, a najveći dio novca je uložen u nabavku riblje hrane.

Norfish je od 2000. godine, od kada je izvršena dokapitalizacija, izvozio samo u zemlje s kojima BiH ima zaključene ugovore o slobodnoj trgovini, što čini između 30 i 40 posto od ukupnih proizvodnih mogućnosti.

Norfish će, prema Šarićevim najavama, do kraja godine dobiti i izvozni broj od Evropske komisije, što će mu omogućiti i izvoz na tržište zemalja Evropske unije.

Do sada godišnja proizvodnja kretala se od 300 do 500 tona godišnje, a njena vrijednost svake godine viša je od dva miliona KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: