{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Noć u Trnopolju": Časovi historije u nekadašnjem koncentracionom logoru

3.8.2015. u 08:15
73
149
"Noć u Trnopolju": Časovi historije u nekadašnjem koncentracionom logoru
73
Centar za mlade KVART iz Prijedora, Udruženje "Optimisti 2004." iz Kozarca i Udruženje Prijedorčanki Izvor pozivaju sve mlade osobe iz Prijedora, Banje Luke i drugih gradova Bosne i Hercegovine da se pridruže obilježavanju 5. avgusta, dana kada je svjetska javnost saznala za postojanje koncentracionog logora Trnopolje kod Prijedora.
Ideja ovog događaja je pokušaj kreiranja novog pristupa u suočavanju sa prošlošću i izgradnje kulture sjećanja.

Obilježavanje će se odvijati na otvorenom, na autentičnom mjestu bivšeg logora Trnopolje, gdje će mlade osobe provesti noć pod vedrim nebom u znak solidarnosti sa žrtvama. Program će započeti u 20 sati i trajati do duboko u noć, te obuhvatati debate, projekcije filmova i druge aktivnosti koje mogu podstaći promišljanje i debatu među mladima. Namjera je osigurati siguran prostor za mlade osobe iz različitih dijelova države, sa različitim iskustvom i identitetima za otvorenu i iskrenu diskusiju o događajima iz proteklog rata i njihovim posljedicama. Sutradan ujutro, nakon obilježavanja je planiran zajednički odlazak na komemoraciju u bivšem koncentracionom logoru Omarska.

"Pozivamo sve mlade osobe iz BiH, aktiviste i aktivistice za ljudska prava i sve druge građane i građanke da nam se pridruže noćenju na otvorenom prostoru nekadašnjeg logora Trnopolje uz program koji ima za cilj ne samo odavanje počasti stradalima i solidarisanje sa žrtvama, već i pokušaj razumijevanja onoga što se desilo tokom proteklog rata ali i pokušaj traženja adekvatnog odnosa prema ovim pitanjima danas", saopćili su organizatori.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba


Svim učesnicima i učesnicama zainteresovanim da prisustvuju ovom događaju će biti pokriveni troškovi prevoza.

Svoje prijave šaljete na e-mail adresu [email protected] sa osnovnim podacima (ime i prezime, kontakt telefon i mjesto odakle dolazite). Za sve vaša pitanja i nedoumice možete se obratiti na istu e-mail adresu.

"Noć u Trnopolju" ove godine realizuje se u saradnji sa CODA Sarajevo, te uz podršku ZFD Foruma i Friedrich Ebert Fondacije u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: