Prijem za donatore
0

"Noć 1.000 večera 08" za BiH bez mina

FENA
U organizaciji Američke trgovačke komore (AmCham) u BiH danas je u Sarajevu održan prijem za donatore globalnog humanitarnog događaja "Noć 1.000 večera 08" na kojem je direktoru BH MAC-a Dušanu Gavranu simbolično uručen ček na 238.321 dolar, a novac je namijenjen za deminiranje u BiH.

Radi se o novcu koji je sakupljen na šestoj donatorskoj večeri, u maju prošle godine, a u tom događaju sudjelovale su institucije vlasti BiH i predstavnici poslovne zajednice.

Na današnjem skupu istaknuto je da vlada SAD-a svakom donatorskom dolaru pokloni još jedan dolar. Tako udvostručena sredstva da budu proslijeđena BH MAC-u i iskorištena za aktivnosti tehničkog izviđanja, snimanja i čišćenja minskih polja u BiH.

Današnjem događaju prisustvovao je američki ambasador Charles English, ambasador Kanade David Hutchings, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović i prvi potpredsjednik AmCham BiH Edin Fetahović. Oni su pozdravili inicijativu AmChama BiH i spremnost bh. poslovnih zajednica i vladinih institucija da sudjeluju u toj globalnoj akciji namijenjenoj prikupljanju novca za deminiranje u BiH.

Istaknuto je da je BiH minama najzaraženija država u regiji te izražena nada da će uz adekvatnu unutarnju i međunarodnu podršku, realizacija Strategije protuminskog djelovanja u BiH omogućiti da do 2019. BiH bude država bez mina, bez rizika od minskih nesreća i sa žrtvama mina integriranim u društvo.

"Noć 1.000 večera" humanitarni je događaj na kojem poslovni ljudi, diplomate, građani i slavne ličnosti iz cijelog svijeta organiziraju večere da bi utjecali na povećane svijesti o globalnoj minskoj situaciji i prikupili novac za deminiranje. U BiH taj događaj organizira AmCham BiH uz podršku ambasada SAD-a i Kanade.