Oštra reakcija
47

Nobelova fondacija pod pritiskom povukla pozive predstavnicima Rusije, Bjelorusije i Irana

S. M.
Nobelova fondacija povukla je pozive predstavnicima Rusije, Bjelorusije i Irana da prisustvuju ovogodišnjoj ceremoniji dodjele Nobelove nagrade u Stockholmu nakon što je odluka, objavljena dan ranije, "izazvala oštre reakcije".

Nekoliko švedskih poslanika izjavilo u petak da će bojkotovati ovogodišnji događaj nakon što je privatna fondacija koja upravlja prestižnim nagradama promijenila svoj stav u odnosu na prošlu godinu i pozvala predstavnike iz tri zemlje da prisustvuju.

"Odluka Nobelove fondacije da pozove sve ambasadore na dodjelu Nobelove nagrade, u skladu s dosadašnjom praksom, izazvala je oštre reakcije", navodi fondacija u subotu u saopćenju za javnost.

Istakli su da je osnova za odluku to da vjeruju da je važno i ispravno doprijeti što je šire moguće sa vrijednostima i porukama za koje se zalaže Nobelova nagrada.

Neki od poslanika koji protestuju naveli su rat Rusije protiv Ukrajine i iransko gušenje ljudskih prava kao razloge za njihov bojkot. Moskva nije pozvana prošle godine zbog svoje invazije na Ukrajinu.

Bjeloruska opoziciona aktivistica Sviatlana Tsikhanouskaya pozvala je u petak Švedsku Nobelovu fondaciju i Norveški Nobelov komitet da ne pozivaju predstavnike "nelegitimnog režima" bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka na bilo kakve događaje.

Lukašenko je optužen za obračun sa opozicionim ličnostima i kritičarima nakon svoje kontroverzne pobjede na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Norveški Nobelov institut je prošle godine pozvao sve ambasadore na ceremoniju dodjele nagrade za mir u Oslu koju je organizovao, a fondacija je rekla da će to učiniti i ove godine.

"Kao i do sada, svi ambasadori će biti pozvani na ceremoniju u Oslu", navodi se.

Preostale Nobelove nagrade, za hemiju, ekonomiju, književnost, medicinu i fiziku, dodjeljuju se u Stockholmu.

Glasnogovnik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko nazvao je preokret "pobjedom humanizma".

"Zahvaljujemo se svima koji su tražili vraćanje pravde. Uvjereni smo da bi slična odluka trebala biti donesena u vezi sa ruskim i bjeloruskim ambasadorima u Oslu", naveo je on u objavi na Facebooku.

Švedski premijer Ulf Kristersson također je pozdravio novu odluku u objavi na X, ranije poznatom kao Twitter.

"Mnoge i snažne reakcije pokazuju da cijela Švedska nedvosmisleno stoji na strani Ukrajine protiv užasnog agresorskog rata Rusije", rekao je Kristersson.

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade bit će objavljeni početkom oktobra. Laureati se zatim pozivaju da prihvate svoje nagrade na ceremoniji dodjele nagrada 10. decembra, na godišnjicu smrti osnivača nagrade Alfreda Nobela 1896. godine.