Medicinski fakultet
92

NNV o smjeni dekanese Hadžović-Džuvo: Loše je rukovodila fakultetom, to se moralo zaustaviti

Piše: M. N.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu obratilo se javnosti putem saopćenja u kojem navode razloge zbog kojeg je dekanesa Almira Hadžović-Dživo razriješena ove dužnosti.

U samom uvodu ograđuju se od, kako kažu, neistina kojima je dekanesa obmanjivala javnost u proteklih nekoliko sedmica, te vrijeđanja apsolutne većine članova NNV-a koje su kako kažu izvršili pojedini mediji. Izjavljuju kako većina članova NNV-a nisu uopće politički angažirane osobe, niti je iko po nekoj podobnosti mogao imenovati, jer Vijeće sačinjavaju predstavnici studenata koje oni biraju svojom voljom, a isti je slučaj i s predstavnicima asistenata, dok po svojoj funkciji svaki šef katedre, a redovni profesor po zvanju, ulazi u sastav NNV-a.

Kao prvi od razloga za smjenu dekanese navode da je lošim rukovođenjem Medicinski fakultet UNSA izložen najvećoj blamaži i kompromitiranju od svog osnivanja, te da se to moralo hitno zaustaviti.

Bivša dekanesa Almira Hadžović-Džuvo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bivša dekanesa Almira Hadžović-Džuvo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"Došlo je do razdora i do tenzija među uposlenicima fakulteta, nedopustivog narušavanja korektnih odnosa između fakulteta i KCUS-a, kao njegove nastavne baze. Za sve probleme optužuju se isključivo drugi, kao da oni rukovode fakultetom a ne gospođa Hadžović-Džuvo kao dekan. Treći razlog je nepoštivanjem normativnih akata fakulteta i Poslovnika o radu NNV-a fakulteta. To je drastično došlo do izražaja na sjednici Vijeća održanoj 7. juna kada je dekanesa samovoljno odbila sve zahtjeve za izmjenu dnevnog reda, kako one u pisanoj formi prethodno upućeni NNV-u preko protokola, tako i svi predloženi na samoj sjednici, a iza kojih je stala dvotrećinska većina članova Vijeća. Time je na nezapamćen i nezakonit način smijenjeni dekan izvršila akt na integritete NNV-a kao rukovodnog organa koji joj je nadređen, a ne obrnuto", navodi NNV.

Četvrti razlog njene smjene je pokušaj dekanese da uopće ne dozvoli raspravu o smjeni čime je NNV-u bilo uskraćeno da to pitanje stavi na dnevni red i uopće se izjasni.

"Notorna je neistina da je bila donesena bilo kakva odluka o prijedlogu razrješenja dekana fakulteta, bar što se tiče NNV-a, o kome je ovdje riječ. Gospođa Haždović-Džuvo je pokušala podmetnuti neistinu informaciju članovima NNV-a. Peto, nakon što je NNV fakulteta natpolovičnom većinom glasova članova NNV-a nije podržan dnevni red koji je dekanesa prethodno predložila, demonstrativno je napustila sjednicu vijeća sa još 17 članova koji je podržavaju čime je još jednom demonstrirala da ne poštuje apsolutno većinski izražen stav Vijeća", kažu.

Podsjetili su da je prema Zakonu o visokom obrazovanju, Statut o visokom obrazovanju KS i Poslovniku o radu NNV-a definisano da je NNV fakulteta nadređeno dekanu fakulteta. Na kraju, kao šesti razlog, naveli su da je NNV fakulteta na sjednici održanoj danas tajnim glasanjem donijelo odluku o razrješenju dekanese. Glasanju je pristupilo 59 članova NNV-a, od kojih je 58 bilo za, a jedan listić je bio nevažeći. Glasova protiv nije bilo.

"Ovim glasanjem, koje je provedeno potpuno u skladu sa Poslovnikom o radu NNV-a, zaustavlja se dalja blamaža i dezinformacije kojima je izložena ova ugledna visokoškolska ustanova", poručili su.

Za v.d. dekanese izabrana je prof. dr. Amela Kulenović, šefica Katedre za anatomiju Medicinskog fakulteta UNSA, tajnim glasanjem i natpolovičnom većinom.