{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemački stručnjak: Predsjedništvo BiH treba ukinuti, to je nepotrebna institucija

Klix.ba
23.10.2018. u 12:05
730
120
Njemački stručnjak: Predsjedništvo BiH treba ukinuti, to je nepotrebna institucija
730
Njemački stručnjak: Predsjedništvo BiH treba ukinuti, to je nepotrebna institucija
Foto. Atlantische Akademie
Thorsten Gromes, istraživač i voditelj projekata na Institutu za istraživanje mira u Frankfurtu te predavač na nekoliko univerziteta u Njemačkoj, tvrdi da treba ukinuti Predsjedništvo BiH te da je to nepotrebna institucija.
U razgovoru za Index.hr on navodi da se ovlasti Predsjedništva BiH mogu lako prenijeti na Vijeće ministara i predsjednika Parlamenta BiH.

"Naravno, znam da je Predsjedništvo BiH atraktivno jer omogućava određenu moć i zapošljavanje ljudi, ali njegovo ukidanje bi riješilo neke probleme. Uostalom, svi predsjednički sistemi imaju taj problem da legitimaciju imaju i predsjednik i parlament. Stoga bi trebalo ukinuti Predsjedništvo BiH, ali i poziciju predsjednika i njegovih zamjenika u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. To su sve nepotrebne pozicije", kazao je Gromes.

O nje dalje naveo da je Izbor Željka Komšića u Predsjedništvo još jednom pokazao da postoji problem u izbornom sistemu.

"Znamo već da je taj sistem diskriminatoran prema ljudima zahvaljujući presudi u slučaju Sejdić-Finci. Dodatni je problem što glasači koji nisu Hrvati mogu izabrati člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda. To dovodi u pitanje neke od temelja Daytona kao što je reprezentacija sva tri konstitutivna naroda u vlasti. Već znamo da Komšić na izborima 2006. i 2010. nije imao podršku Hrvata, nego je imao najviše glasača među Bošnjacima. Sada se to ponovilo. Komšić i njegovi podržavatelji su znali da će njegova pobjeda na izborima biti provokacija za Hrvate i to su prihvatili iako su znali da će to izazvati probleme i biti teret situaciji u BiH te stvaranju većine za vladanje. 2010. godine je SDP BiH kandidaturom Komšića zapravo postigao da se ojačaju veze između HDZ-a BiH i SDA. Znakovito je da je SDP uvijek spreman sukobljavati se s HDZ-om BiH i provocirati ga, ali će sarađivati s mnogo ekstremnijim hrvatskim strankama. Bez obzira na to ima li netko simpatije za etnonacionalističku politiku ili ne, jasno je da je Komšićev izbor provokacija. Vrijedi napomenuti i da je nekih 20 hiljada ljudi manje glasalo za Komšića te da su dali svoj glas kandidatu SDP-a Denisu Bećiroviću, onda bi i on ušao u Predsjedništvo BiH", naveo je Gromes.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: