Prikupili novac
2k

Njemački srednjoškolci se odrekli ekskurzije da bi u Sarajevu gradili dječije igralište

Klix.ba
Sektor za lokalni razvoj Općine Stari Grad ostvario je saradnju sa firmom "KuKuk -Kultur.de" Stuttgart iz Njemačke, zahvaljujući čemu će vrtić "Pčelica" na Kovačima dobiti novo dječije igralište.

Srednjoškolci iz ovog njemačkog grada prikupili su sredstva u iznosu od 15.000 eura, a umjesto odlaska na ekskurziju, planiraju dolazak u Sarajevo i volonterski rad na izgradnji igrališta.

Firma "KuKuk -Kultur.de" Stuttgart donirat će i dopremiti iz Njemačke potrebni mobilijar, a igralište će biti prilagođeno uzrastu djece koja pohađaju vrtić.

Šefica Sektora za lokalni razvoj Selma Velić pojasnila je na koji način je došlo do ove saradnje.

"Firma 'KuKuk -Kultur.de' Stuttgart poznata je po izgradnji ekoloških igrališta širom svijeta, te smo tragom tih saznanja poslali prijedlog za saradnju i izgradnju igrališta u Starom Gradu. Odmah su prihvatili našu ideju, a srednjoškolci su prikupili potrebna sredstva. Dolazak volontera i predstavnika firme 'KuKuk -Kultur.de' očekujemo sljedeće sedmice", pojasnila je Velić.

Dotad, Općina Stari Grad finansira pripremne radove na uklanjanju betonske podloge na ovoj lokaciji i pripremi terena. Za te radove izdvojeno je oko 6.000 KM. Projekat izgradnje igrališta izradila je pomenuta firma.

Novo igralište imat će travnatu podlogu, u skladu sa ekološkim principima, a mobilijar će biti drveni, bez metalnih predmeta.