BiH
344

Njemački parlamentarci poručili: Dejtonski ustav paralizuje razvoj Bosne i Hercegovine

Piše: Er. M.
Foto: EPA
Foto: EPA
Zastupnici SPD-a u njemačkom saveznom parlamentu (Bundestag) sačinili su dokument "Učvrstiti evropsku ideju na zapadnom Balkanu" u kojem između ostalog stoji kako "Dejtonski ustav paralizuje dalji razvoj u BiH", te kako je potrebno pozvati zemlje nasljednice Jugoslavije "da analiziraju i preispitaju njihovu zajedničku historiju i da to ispišu u školskim knjigama".

U Beogradu je održana konferenciji pod nazivom "Učvrstiti Evropsku ideju na zapadnom Balkanu" u organizaciji Friedrich Ebert fondacije i beogradskog Fonda za političku izuzetnost, na kojoj je pored ostaloga prezentovan i istoimeni politički dokument parlamentarne grupe SPD iz njemačkog Bundestaga.

Njemački parlamentarci poručili su bh. političarima da iskoriste novi pristup Evropske unije i da intenziviraju pregovore o ulasku u Evropsku uniju. Oni su dodali i da se što prije moraju otvoriti poglavlja koja se odnose na vladavinu prava i finansijsku kontrolu, a isto važi i za Srbiju kada je riječ o poglavlju 35. u vezi odnosa s Kosovom.

Oni ističu i kako Evropska unija mora oživjeti proces pristupanja EU s pojedinačnim zemljama regije i da se u tom kontekstu moraju poslati jasni politički signali, a to može biti urađeno otvaranjem ključnih poglavlja s onim zemljama koje već vode pregovore o ulasku u EU.

Parlamentarci zaključuju i da se regija generalno suočava s teškim preprekama koje se odnose na pronalaženje pragmatičnih rješenja. Oni podsjećaju na spor Makedonije i Grčke te odnose Srbije i Kosova. Što se tiče konkretno BiH parlamentarci zaključuju da "dejtonski Ustav BiH paralizuje daljnji razvoj u Bosni i Herecgovini". Oni dodaju i da pet članica EU još uvijek nisu priznale Kosovo.

Posebno važnim smatraju regionalnu političku saradnju, a od vlada i parlamenata u regiji očekuju jačanje odnosa unutar regije. Njemački parlamentarci dali su i snažnu podršku reformama na ovim prostorima ističući kako je potrebno podržati reformski orijentisane snage u državama zapadnog Balkana.

"To bi moglo biti učinjeno preko iskusnih timova konsultanata koji nude pomoć i podršku u određenim situacijama", stoji u analizi.

Oni ističu i da je u slučaju Bosne i Hercegovine potrebno uključiti i ostale članice Evropske unije kako bi se ostvarili privredni i društveni prioriteti. Posebno važnim smatraju borbu protiv korupcije, te poručuju kako žele vidjeti jači rad nacionalnih agencija za borbu protiv korupcije i intenziviranje saradnje sa evropskom agencijom OLAF.

"Napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala mora biti registrovan i prije formalnog početka pregovora o pristupanju", piše u analizi.

Privredni razvoj treba služiti potrebama naroda

Smatraju i da zemlje zapadnog Balkana moraju biti bolje povezane među sobom, ali i s EU. Ključ ovoga je cestovni, željeznički i zračni saobraćaj kao i plovni putevi i opskrba energijom što je sve zajedno zadaća zemljama zapadnog Balkana i EU.

"Odgovarajući modeli finansiranja moraju biti razvijeni u saradnji s EU, međunarodnim finansijskim institucijama i donatorima", navode parlamentarci.

Posebno važno je promicanje ulaganja i to u smislu olakšavanja ovog procesa. Oni upozoravaju kako se ova regija sastoji od malog tržišta za koje je veća saradnja egzistencijalno značajna. Iz toga razloga smatraju kako Vijeće za regionalnu saradnju i CEFTA moraju biti ojačani.

Potrebno je također raditi i na promicanju inovacija, odnosno na poboljšanju regionalne saradnje u području obrazovanja i nauke. Savjetuju i da se pruži dovoljna pažnja malim i srednjim preduzećima.

"Privredni razvoj treba služiti potrebama naroda. Treba promicati regionalnu saradnju i na nivou zaposlenika s ciljem jačanja socijalnog partnerstva. Uprkos planiranim infrastrukturnim projektima budžetska sredstva EU trebaju i dalje biti na raspolaganju za projekte koji promiču socijalnu koheziju i razvoj lokalne infrastrukture", piše u analizi.

Jednim od ključnih uvjeta napretka ovog dijela Evrope smatra se i uspostavljanje kvalificirane radne snage. Njemački parlamentarci podsjećaju da je za modernu ekonomiju potrebno osposobiti ljude i pružiti šansu mladima u matičnim zemljama. On dodaju i da Njemački "dual trening" možda može poslužiti kao model u ovakvim slučajevima.

"Evropska unija također je pozvana da proširi svoju inicijativu u borbi protiv nezaposlenosti mladih na ovim prostorima. Studentima su ponuđene stipendija, ali i onima koji ne studiraju treba pružiti šansu da steknu strukovno obrazovanje unutar EU", stav je njemačkih parlamentaraca.

Raste utjecaj Turske, Rusije i Kine na zemlje zapadnog Balkana

Oni smatraju i da bi EU trebala ostati najvažniji trgovinski partner zemljama zapadnog Balkana. Upozoravaju da već nekoliko godina Turska, Rusija i Kina šire svoje privredne aktivnosti u zemljama regiona.

"Na drugoj strani EU gubi na privlačnosti. U našem ekonomskom interesu je jačanje privrednih odnosa s državama zapadnog Balkana", stoji u analizi.

U posljednjem poglavlju podsjetili su na važnost civilnog društva i jačanja demokratije. Tu su posebno važne političke stranke bilo da su dio vladajućih koalicija ili opozicije.

Što se tiče civilnog društva, parlamentarci upozoravaju da su mnogi mladi ljudi postali isfrustrirani situacijom u zemlji i da su zbog toga okrenuli leđa političkim procesima.

"Oni ipak žele učiniti nešto dobro za svoju zemlju i zbog toga su se okrenuli nevladinim organizacija i organizacijama civilnog društva. Oni rade na demokratizaciji, borbi protiv korupcije, političkom obrazovanju, jednakosti muškaraca i žena, kao i jednakosti seksualnih i etničkih manjina. Potrebno je raditi zajedno s ovim grupama, ali i podstaći ih da se uključe u političke stranke kako bi promijenili temeljne društvene uslove", preporučuju njemački parlamentarci.

Jednim od gorućih problema smatraju i nacionalizam koji nije samo problem zemalja jugoistočne već cijele Evrope.

"Zapadni Balkan je tlo podložno za nacionalizam koji je posljedica ratova iz prošlosti. Nama je prije svega potrebna evropska strategija za borbu protiv nacionalizma. Drugo, mi se možemo suprotstaviti nacionalizmu podržavajući na zapadnom Balkanu nezavisne i kritičke medije kao i historijske analize“, navode oni.

U analizi se nadovezuju pa upozoravaju da je potrebno analizirati i preispitati historiju.

"Moramo pozvati države nasljednice Jugoslavije da analiziraju i preispitaju njihovu zajedničku historiju i da to ispišu u školskim knjigama. Moramo podržati i rješavanje političkih zločina", piše u analizi.

U dijelu koji se odnosi na kulturu podsjećaju da je potrebno poticati osnivanje Ureda za regionalnu saradnju mladih.

Magazinović: Kriminal i korupcija su ogroman problem regije

Saša Magazinović (Foto: Klix.ba)
Saša Magazinović (Foto: Klix.ba)

Zastupnik SDP BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović koji je prisustvovao konferenciji kazao je za Klix.ba kako je za Bosnu i Hercegovinu i zemlje regije važno da su prisutne kao tema u parlamentima moćnih evropskih država.

"Zbog toga smo zahvalni na trudu poslanicima SPD-a koji su ovoga puta to učinili u njemačkom Bundestagu. Dokument koji su predstavili sadrži stavove koji se mogu primijeniti na sve zemlje regije uvažavajući individualne specifičnosti", rekao je Magazinović.

On je dodao da se apsolutno slažem s ocjenom da su kriminal i korupcija ogroman problem u regiji, te podsjetio da upravo zbog toga SDP BiH traži da naša država sto prije dobije kandidatski status i da se odmah nakon toga otvore pregovori o poglavljima koja se tiču ovog problema.

"Svjesni smo da mnogi čine sve što mogu da uspore evropskih put zbog straha da će završiti tamo gdje im je odavno bilo mjesto", zaključio je Magazinović.