BiH
0

Njemački ministar vanjskih poslova Steinmeier pozdravio parafiranje SAA

FENA
Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier pozdravio je parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između BiH i Evropske unije, saopćeno je danas iz njemačke ambasade u BiH.

Povodom jučerašnjeg parafiranja SAA, ministar Steinmeier je izjavio da je time postavljen prvi temeljac za okvirne ugovorne odnose između Evropske unije i BiH.

"Evropska unija time honorira najvažnije reformske napretke, koje je BiH učinila od Daytonskog sporazuma 1995. godine. Naročito se trebaju naglasiti koraci koji su u posljednim sedmicama u BiH poduzeti u smjeru reforme policije", smatra njemački ministar vanjskih poslova Steinmeir.

Međutim, istakao je da je organizirana policija po kriterijma vladavine prava odlučujuća za garanciju reda i unutrašnje sigurnosti.

"Pozitivan razvoj proteklih dana mi daje nade da će se bh. političari držati puta pibližavanja ka EU. Osim toga oni su potvrda za angažman međunarodne zajednice u BiH. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije pridonio je pri ovim razvojima neophodno potreban doprinos. Političari u BiH se ne smiju sada odmarati na postignutom. Koliko brzo se može potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa zemljama članicama EU zavisit će od toga kako će brzo BiH ispuniti ugovorene uvjete. U ovo se ubraja pored potpune implementacije reforme policije i potpuna saradnja s Haškim tribunalom", naglasio je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.