Ključni partner BiH
201

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius u BiH: Spriječiti Rusiju da izazove krizu u regiji

B. H.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba (Foto: V. D./Klix.ba)
Ministar odbrane Njemačke Boris Pistorius stigao je u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, a nakon svečanog dočeka sastao se s ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Zukanom Helezom.

Helez je kazao da se razgovaralo o podršci Njemačke NATO integracijama i o onome šta BiH treba da ispuni.

"Njemačka je jedan od ključnih prijatelja BiH na vanjskopolitičkom planu. Njemačka daje punu podršku BiH ka EU NATO savezu. Hvala ministru na svemu što su uradili za BiH i Oružane snage. Od 2021 do 2025 godine Njemačka ulaže preko 20 miliona KM kako bi se poboljšali uslovi za Oružane snage", kazao je Helez.

S druge strane Pistorius je kazao kako Njemačke ulaže u stabilnost u BiH te da mu drago čuti kako upravo njegova zemlja najviše podržava BiH.

"Naše odnose smo proširli, doprinosimo jačanju kapaciteta. Tokom posjete sam vidio da se investicija cijenila i bitno je za stabilnost regije bitno je da možemo dati doprinos za vlast koja djeluje", kazao je Pistorius.

Dodao je da je ključ za stabilnost regije stabilna BiH, te da je naša zemlja dobrodošao član EU.

Ukazao je da postoje određene tenzije te da se BiH "mora odlučiti na kojem vjenčanju će biti da pleše te da ne možemo na dva mjesta biti".

"Podržavamo napore kako bi se spriječilo da Rusija dovede do dodatne krize, odnosno da zloupotrijebi ovu zonu, i kako bi širila svoj utjecaj. NATO i EU imaju jasno stav kada govore o revizionističkom djelovanju Rusije", poručio je Pistorius.

Dodao je kako će Njemačka podržati angažman EUFORA, te se zahvalio za stav BiH prema Rusiji.