Zenica
0

Njemački Messer otvorio postrojenje za razlaganje zraka

FENA
Predsjedavajući Messer grupacije iz Frankfurta Stefan Messer i Vahid Hećo, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije večeras su zvanično u rad pustili novosagrađeno postrojenje za razlaganje zraka, smješteno u krugu nekadašnje Željezare Zenica.

Riječ je o prvoj fabrici ovakve vrste u Bosni i Hercegovini, čija je izgradnja po najsavremenijim metodama koštala 20 miliona eura.

“Nije ovo naša prva investicija u BiH. Na tržištu BiH poslujemo već 12 godina. Ovom investicijom ostvarene su predispozicije za otvaranje novih kompanija u BiH koje u ostvarivanju svojih djelatnosti koriste ove plinove. Osim domaćeg tržišta, prije svega ArcelorMittal Zenica, kisik i argon potreban za process proizvodnje bit će plasiran na inostrano tržište”, izjavio je Valentin Ilievski, generalni direktor Messer BH gas d.o.o.

Posao u novom pogonu je dobilo 25 radnika, starosne dobi do 25 godina.

Ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Vahid Hećo izjavio je, kako je kompanijama u BiH izuzetno potrebna proizvodnja tehničkih gasova na tlu BiH.

„Nema niti jedne investicije i rada, u oblastima koje pokriva ovo ministarstvo, bez prisustva tehničkih gasova, uključujući i projektovanje i modernizaciju bh. rudnika. Samo upornošću možemo prevazići blokade investicijskih djelatnosti, bez kojih nema razvoja”, rekao je ministar Hećo.

Načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović rekao je, kako je investicija Messera još jedan znak da Zenica predstavlja povoljan ambijent za razvoj.

Iz Messer grupacije koja svoje pogone ima u 30 država i prilikom ove svečanosti istakli su da je riječ o “čistoj” tehnologiji, koja neće imati štetnih uticaja na okoliš.

Ugovor o izgradnji postrojenja za razlaganje zraka Messer i ArcelorMittal Zenica potpisali su u julu 2007. godine.